arthur-honneger

Артур Онегер

Творбите му носят различни значими философски идеи и послания: война и мир, отношения между хората, конфликт човек – общество.

Живял(а): 1892-1955

Националност: Франция

    Онегер е един от най-великите композитори на 20 век. Неговата музика отразява всички трагедии на 20-ти век, всичко, с което милиони хора се сблъскват.

    Подобно на симфониите на Шостакович, романите на Хемингуей, Маркес или картините на Пикасо, музиката му е пропита от загриженост за съдбата на човечеството и бъдещето на културата. В творбите му органично се сливат интензивна емоционалност и трезва критична мисъл, а трагизмът на мирогледа му води до концентриран драматизъм и остър израз.

    Онегер оставя такива прекрасни образци на оперното и драматично изкуство като операта „Антигона“, ораторията „Воплите на света“ и драматичната оратория „Жана д’Арк на кладата“. Той се стреми да въплъти общочовешки идеали и да утвърди високи етични ценности. Това важи и за неговото симфонично творчество. Наследството на композитора включва пет симфонии, отличаващи се с богатство на житейски образи, ярки контрасти и висок етичен патос.