Концерт за пиано и оркестър 1

Първият клавирен концерт, до мажор, всъщност е вторият, който Лудвиг ван Бетовен написва. Вторият концерт в си бемол мажор предшества Първия в създаването и в изпълнението си, но при издаването на двата през 1801 година, номерацията на произведенията бива разменена. Бетовен пише до-мажорния в периода 1795-1796 г., но завършената му версия се отнася към 1798 […]

август 31, 2023

Първият клавирен концерт, до мажор, всъщност е вторият, който Лудвиг ван Бетовен написва. Вторият концерт в си бемол мажор предшества Първия в създаването и в изпълнението си, но при издаването на двата през 1801 година, номерацията на произведенията бива разменена. Бетовен пише до-мажорния в периода 1795-1796 г., но завършената му версия се отнася към 1798 г. Тогава е изпълнен за първи път от автора си в Прага по време на концертното му турне. Виенската публика чува творбата две години по-късно, на 2 април 1800 година. 

В Концерт за пиано и оркестър № 1 младият Бетовен е близък до стила на Моцарт и Хайдн, запазвайки класическата форма и веселия, игрив дух характерни за жанра по това време. За разлика от Моцарт, тук Бетовен увеличава състава на оркестъра като добавя кларинети, тромпети и тимпани. В тази творба авторът заявява своя неподражаем глас, смели мелодични идеи и дръзки хармонии, които с течение на времето ще стават все по-уверени.