Концерт за цигулка и оркестър

Едно от най-ярките произведения на Менделсон – Концерта за цигулка и оркестър в ми минор е в постоянния репертоар на всички цигулари като бива сравняван с творбите от същия жанр на Чайковски, Брамс и Бетовен. Цигулковите съчинения в творчеството на Менделсон са единични – като виртуозен пианист, той обръща повече внимание на пианото, но цигулковият […]

октомври 20, 2023

Едно от най-ярките произведения на Менделсон – Концерта за цигулка и оркестър в ми минор е в постоянния репертоар на всички цигулари като бива сравняван с творбите от същия жанр на Чайковски, Брамс и Бетовен. Цигулковите съчинения в творчеството на Менделсон са единични – като виртуозен пианист, той обръща повече внимание на пианото, но цигулковият концерт заема достойно място както в безценните страници на музикалното изкуство, така и в сърцата на публиката. 

Цигулковият концерт е една от най-устойчивите работи на Менделсон, в които той бляскаво проявява своя талант: пластична песенна лиричност, скерцозно-фантастични образи, простота и искреност на изказа, богата мелодичност. 

Историята на създаването е типична за композитора, който дълго работи над произведенията си, връщайки се по няколко пъти отново и отново, за да изпипа всеки детайл. Шест години отнема създаването на концерта – замисълът се появява през 1838 г., благодарение на Фердинанд Давид – концертмайстор на оркестъра Гевандхаус. Менделсон му споделя, че има мелодия в ми минор, която не му дава покой и желае да напише Концерт за него. През цялото време на композирането чак до премиерата Менделсон се съветва с Давид. Концертът е завършен през 1844 г., а премиерата се състои през следващата година.