saint-saens

Камий Сен-Санс

Един от най-ярките и популярни френски композитори през втората половина на XIX и началото на ХХ век.

Живял(а): 1835 - 1921

Националност: Франция

  Камий Сен-Санс влиза в историята преди всичко като композитор, пианист, педагог и диригент. Но тези аспекти далеч не изчерпват таланта на тази наистина универсално надарена личност. Сен-Санс е автор и на книги по философия, литература, живопис, театър, композира поеми и пиеси, пише критически есета и рисува карикатури. Избран е за член на Френското астрономическо дружество, тъй като познанията му по физика, астрономия, археология и история не са по-ниски от ерудицията на други учени. В полемичните си статии композиторът се обявява срещу ограниченията на творческите интереси и догматизма и се обявява за цялостно изследване на художествените вкусове на широката публика.

  „Вкусът на публиката“, подчертава композиторът, „дали е добър или прост, няма значение, е безкрайно ценен ориентир за художника. Независимо дали е гений или талант, следвайки този вкус, той ще може да създаде добри творби.”

  Сенс-Санс твори във всички жанрове. Някои от произведенията му добиват изключителна популярност. Сред тях са Виолончеловият концерт, Четвъртият концерт за пиано, Третият за цигулка, Третата симфония с орган, операта „Самсон и Далила“, „Карнавал на животните“ и други, създадени през 70-те – 80-те години на XIX век. Автор е на тринайсет опери, три оратории, кантати, меси, три симфонии; симфонични поеми, сюити, инструментални концерти, камерно-инструментални пиеси и ансамбли, песни, пиеси за орган и др. 

  Изкуството на Сен-Санс се характеризира с образи на ярък лиризъм, съзерцание, но в допълнение, благороден патос и настроения на радост. Интелектуалното, логическото начало често надделява над емоционалното в неговата музика. Композиторът използва широко интонации от фолклорни и битови жанрове в своите композиции. Песенно-декламационни мелодии, движещ се ритъм, изящество и разнообразие от текстури, яснота на оркестровия цвят, синтез на класически и поетично-романтични принципи на формоустройство – всички тези характеристики са отразени в най-добрите творби на Сен-Санс, който е написал един от най-ярките страници в историята на световната музикална култура.

  Реализирани произведения от Сен-Санс в нашите концерти

  • Концерт за виолончело и оркестър 1