ta-ta-ta-taa-event

ТА-ТА-ТА-ТАА

Дата: април 11, 2024

Начало: 19:05 ч.

Място: зала "Проф. Венета Вичева"

Диригент: Любомир Денев – син

Виолончело: Атанас Кръстев

Петата симфония на Бетовен в до минор, е едно от най-емблематичните и разпознаваеми произведения в репертоара на класическата музика. Композиранa между 1804 и 1808 г., тя се смята за крайъгълен камък на западната класическа музика и определящ шедьовър на симфоничния жанр.

Симфонията е известна със своя силен начален мотив, състоящ се от четири кратки ноти, последвани от една дълга, известна като „Мотивът на съдбата“ или „Съдбата чука на вратата“. Този мотив се повтаря в цялата симфония и служи като обединяващ елемент, допринасяйки за нейната драматична и сплотена структура.

Симфонията се състои от четири части:

  1. Allegro con brio: Смелата и интензивна първа част представя емблематичния „мотив на съдбата“ и задава тона на останалата част от творбата.
  2. Andante con moto: Лирична и мелодична втора част предлага контраст с интензивността на първата.
  3. Скерцо: Allegro: Жива и ритмична трета част, включва игриво скерцо (шега), последвано от контрастираща трио част.
  4. Allegro: Триумфалният финал, характеризиращ се със своето енергично темпо и задвижващ ритъм. Кулминацията е в мощен и вълнуващ финал.

Петата симфония на Бетовен се слави с новаторското си използване на музикални мотиви, драматичната и емоционална дълбочина и трайното си въздействие върху следващите поколения композитори. Тя остава една от най-изпълняваните и обичани симфонии в класическия репертоар, завладяваща публиката с непреходния си блясък и дълбок израз.

В Програмата: