Джузепе Марко Даниеле

Изгряваща звезда в света на класическата музика, Джузепе Марко Даниеле съчетава техническо майсторство с артистичен блясък, завладявайки публиката из цяла Европа.

Роден/а: 2001

Националност: Италия

Изяви в: Италия, Испания, Нидерландия, Румъния

Роден през 2001 г. в южна Италия, Джузепе Марко Даниеле се присъединява към класа на Маестро Джакомо Пелегрино в Консерваторията за музика „С. Джакомоантонио“ през академичната 2015/2016 година, където през 2022 г. получава бакалавърска степен с оценка 110/110 с отличие и почетна грамота. В момента е във втори курс на двугодишната академична програма в същия клас.

Той се отличава в няколко национални и международни конкурси за пиано, включително 39-ото издание на престижния Premio Venezia, където завършва на четвърто място и изнася концерт в „Sale Apollinee“ и в Голямата зала на Teatro La Fenice.

През февруари 2019 г. дебютира с оркестъра RYCO в престижната зала „Скарлати“ на Консерваторията „Сан Пиетро а Майела“ в Неапол, където изпълнява клавирния концерт в ре мажор на Хайдн. Той изпълнява този концерт отново с оркестъра „Incipit“ на „1-ия музикален фестивал на Сеса Чиленто“ и с Ротари младежки оркестър Калабрия.

Също така е свирил със симфоничния оркестър на консерваторията в Козенца, изпълнявайки концерта за пиано и оркестър на Скрябин (февруари 2022), Scarlattiana на Казела (януари 2024) и Третия концерт на Бетовен (октомври 2024).

През 2022 г. е сред носителите на стипендията „Crescendo“, организирана от Консерваторията в Козенца и присъдена на най-добрите студенти.

Концертната му дейност го отвежда до участия в значими асоциации в Италия, включително Савона, Неапол, Катания, и в чужбина – в Испания (Мадрид и Леон), Нидерландия (Бреда) и Румъния (Тимишоара).

Участва в световния премиерен запис на 7 сонати за пиано (с изпълнение на 5-та соната) и пълните етюди на терци, сексти и октави на Алесандро Лонго. Сонатите са публикувани от известното музикално списание Amadeus през юни 2019 г.

Той е посещавал различни майсторски класове с международно признати преподаватели като М. Ферати, Б. Лупо, Р. Джордано и А. Помпа-Балди. Също така посещава курс по композиция под ръководството на Маестро Винченцо Палермо.