Рамо до рамо

Дата: септември 15, 2022

Начало: 19:05 ч.

Място: Зала "Проф. Венета Вичева"

Диригент: Калина Василева

Първият ни концерт за сезон 2022 / 2023 ще бъде много вълнуващ и малко необичаен. Заповядайте на 15.09.2022 г. от 19.05 ч. в зала „Проф. В. Вичева“ , когато с радост и гордост ще ви представим децата от проект „Музиката вместо Улицата“ Те ще свирят рамо до рамо с музикантите от Симфониета Шумен като част от оркестъра. В същото време ще ги чуем и като солисти в Концерт за четири цигулки от Антонио Вивалди, Концерт за цигулка №3 от В. А. Моцарт, Обливион от Астор Пиацола и др. В програмата ще се гмурнем също в приказния свят на „Карнавал на животните“ от Камий Сен Санс, ще чуем също творби от Георги Златев Черкин, Андрей Стоянов и др.

Проектът „Музиката вместо улицата“  според нас е най-добрият социален проект, реализиран в България и е доказателство, че когато търсиш доброто и се грижиш за него, то може да роди нещо прекрасно.  Вече 14 години деца от социално слаби семейства, предимно от ромската общност в Сливен, изучават различни музикални инструменти, същевременно получавайки и сериозна музикално-теоретична подготовка. През годините такава възможност са получили повече от 400 деца, част от които са продължили музикалното си образование в музикални училища, Националнта музикална академия в София, а други дори работят вече като оркестранти. Проектът не само им дава добър път в живота, а и ги води до престижни сцени в Европа…само преди няколко месеца децата свириха с Парижката филхармония в Страсбург, а съвсем скоро участваха в откриването на международния фестивал Fête de la Musique в  Гера, Германия.

Създатели на това своеобразно чудо са Георги Калайджиев – бивш концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и неговата спътница Мария Хаушилд, а финансирането на проекта е изцяло от частни дарения.

В Програмата: