Симфоничен концерт

Дата: декември 01, 2022

Начало: 18:35 ч.

Място: Зала "Проф. Венета Вичева"

В концерта на 1 декември ще имаме възможността да чуем една много рядко изпълнявана, но затова пък изключително красива творба на П. И. Чайковски – Сюита № 1, оп. 43. Написана през 1879 г., съвсем скоро след създаването на прочутата Четвърта симфония. И двете творби са посветени на Надежда Филаретовна фон Мек, покровителка на композитора, с която Чайковски е имал силна духовна връзка, макар и никога да не са се срещали лично. Премиерата на Сюитата е през декември 1879 г. в Москва под диригентството на Николай Рубинщайн, близък приятел на композитора.

В композиционен план творбата прави впечатление с непринуденото съчетание на сериозност и лекота, проницателна лирика и закачлив хумор; романтичният стил и красивите мелодии са обогатени с препратки към бароковата традиция, а любителите на балетната музика ще усетят нещо от коледния дух, заложен в балета „Лешникотрошачката“. Безспорно е майсторството на композитора и по отношение на формата и оркестрацията, богати и прозрачни в същото време. Не на последно място творбата е изключително виртуозна и голямо предизвикателство за изпълнителите.

Части от сюитата са изпълнявани в България за последно през декември 1953 г. от Софийска филхармония. Заповядайте да чуете цялата Сюита №1, Оп.43 под диригентството на Проф. Григор Паликаров този четвъртък, 1 декември, от 18: 35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева!

В Програмата: