Mesechen-afish-06

Концертна програма – юни 2023

През юни Симфониета – Шумен ще зарадва публиката с интригуващи събития. Концертната програма на 8 юни включва цял букет от творби, които публиката ще чуе за първи път. Омагьосващите тембри на арфата, флейтата и пианото няма да оставят никого безразличен. Произведенията символично обединяват миналото, настоящето и бъдещето. Перголези, Равел и Дебюси са част от устойчивото […]

През юни Симфониета – Шумен ще зарадва публиката с интригуващи събития.

Концертната програма на 8 юни включва цял букет от творби, които публиката ще чуе за първи път. Омагьосващите тембри на арфата, флейтата и пианото няма да оставят никого безразличен. Произведенията символично обединяват миналото, настоящето и бъдещето. Перголези, Равел и Дебюси са част от устойчивото минало, творбите на Борислава Танева звучат в концертните зали вече няколко години, а Петя Габрова е представител на младото поколение български композитори.

Симфоничен концерт 8 юни

Концертът на 15 юни също е част от цикъла „Настояще и бъдеще“. В него диригентът Любомир Денев-син ще срещне зрелия пианист Петър Андонов и младата надежда Борил Христов, за когото изявата със Симфониета – Шумен е награда от конкурса за пианисти „Мила Михайлова“.

Цикъл „Настояще и бъдеще“ 16 юни

На 23 юни Симфониета – Шумен ще участва във фестивала „Софийски музикални седмици“. Събитието бележи 150-та годишнина от рождението на Сергей Рахманинов като по този повод Георги Черкин ще изпълни Втория концерт на композитора. Програмата включва още „ЗОВ“ 2 – концерт за маримба, пиано и ударни инструменти от Емелина Горчева-Димова и, разбира се, Панчо Владигеров – Миниатюри „Шумен“, опус 29.

Концерт на Симфониета – Шумен в зала „България“

Шуменските симфоници канят своите съграждани да станат част от подготовката за събитието като отварят вратите на една от своите репетиции. Всеки, който се пита какво работят музикантите, как се случва симбиозата между солист и оркестър и каква е ролята на диригента, може да заповяда на 21 юни /сряда/ между 16:30 и 18:30 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. Ще наблюдавате как се сработват заедно диригента Калина Василева, солиста Георги Черкин и оркестрантите от Симфониета. Ще видите нагледно как се усъвършенства изпълнението на миниатюри “Шумен” от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър №2 от Рахманинов. Достъпът до залата ще бъде напълно безплатен. 

Отворена репетиция