Анатоли Кръстев

Проф. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 г. преподава в НМА „П.Владигеров“, където и в настоящия момент е професор и зам.-ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, […]

Проф. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 г. преподава в НМА „П.Владигеров“, където и в настоящия момент е професор и зам.-ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия и др. Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия (заедно с Я. Старкър и Морис Баке), член е на жури в международните конкурси във Ваймар и Прага („Пражка пролет“), Бразилия и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза“ (2007). Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти – на най-реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети – в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка. Категоричният професионализъм, яркият артистизъм и впечатляващият репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните подиуми у нас и в чужбина (Европа, Америка, Азия и Африка). Солист е на всички български и редица европейски и американски оркестри. Международната концертна дейност на Кръстев включва още участия във фестивали (Фландърски-Белгия, Международните срещи на виолончелисти в Рио де Жанейро, Бразилия и др.), солови рецитали и музициране с известни артисти (Юри Башмет, Минчо Минчев, Стойка Миланова, Боян Воденичаров, Дороти Дороу, Валтер Буйкенс, Робер Гроло и др.) и диригенти (Ури Майер, Дьорд Лехел, Йосиф Конта, Арнолд Кац, Добрин Петков, Димитър Манолов, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Милен Начев и др).  От 2000 г. Кръстев основава (с Йосиф Радионов и Майер Франк) клавирното трио „Кинор“, а от 2002 – виолончеловия ансамбъл „Cellissimo“ (с Калина Кръстева и Атанас Кръстев). Осъществил е голям брой премиери. Регистрирал е над 25 грамофонни плочи и компактдиска в български и чуждестранни звукозаписни фирми (САЩ, Холандия, Германия, Канада и др.). Многобройни са записите на Кръстев в радио и телевизионни станции на България, Франция, Белгия, Русия, Унгария, Гърция, Бразилия, Виетнам и др. Дискът му с концертите на Сен Санс, Шуман и „Рококо вариации“ на Чайковски бе номиниран от парижкото списание „Repertoire“ с най-високите оценки и със суперлативи, каквито винаги е предизвиквало неговото изкуство сред публиката и критиката, поставяща виолончелиста редом с най-големите музиканти на нашето време. Един от последните дискове на Анатоли Кръстев (издание на „Classics Collection“- „Forever Gold“) е комплектуван от негов запис на Концерта на Дворжак в си минор и запис на Андре Навара – Концерта от Елгар.

„Както и в записите на Навара и Старкър, при Анатоли Кръстев са забележителни: устремната и властна атака, дълбочината и стабилността на звукоизвличането, експресивното и същевременно контролирано фразиране, освободеният, взривяващ, но, заедно с това уравновесен, израз на неговото, звучащо ту драматично, ту елегично (но – винаги възвишено!) виолончело!“ („Репертоар дю диск“ Париж)

„Без съмнение, една от големите фигури на виолончеловото изкуство, Кръстев е личност, излъчваща рядко срещана сила. Пълното себераздаване в свиренето и способността му да достига върховна изразителност са категорично негови основни характеристики…При него дори виртуозните моменти са наситени с музика…Това е един огромен талант…Изпълнение превъзходно, могъщо от всички гледни точки. Срещнахме се с инструментализъм от висока класа , с музикална стихия, белязана от топлота и вдъхновена поезия. Изключително представяне на голям артист.“ („Либр белжик“ – Брюксел)

„Още в първите тактове на солиста Анатоли Кръстев в концерта на Дворжак стана ясно, че имаме среща с голям майстор. Възхитихме се на неговия невероятно виртуозен начин на свирене и на експресивността на тоноизвличането. Първокласен концерт!“ („Зондерхаузен“ – Германия)

„На Фландърския фестивал се срещнахме с първокласен виолончелист – с изключително богатия талант на Ан. Кръстев. Кръстев притежава всеобхватен възглед, както за цялостната структура, така и за най-малките детайли в интерпретацията. В изграждането и извайването на мелодичните линии, на лиричните епизоди, в подчертаването на динамичните контрасти, в изразителността на рубатите – във всичко откриваме надарената личност. Той „пее“ на своя инструмент – най-вече в магическите пианисими.“ („Хет фолк“ – Гант)

„Увлечението, с което Анатоли Кръстев ваятелствуваше над инструмента, омагьосващо сетивата като в рядък миг на творчески екстаз, за сетен път ни увери, че сцената е просто „в кръвта“ на този музикант…Едно необозримо амплоа…“ („Култура“ – София)