Ангел Станков

Ангел Станков е един от най-известните и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхарония, примариус на квартет „София”, диригент и педагог участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света. Музицирал е в най-престижните зали с музиканти от ранга на Мануг Парикян, Ифра […]

Ангел Станков е един от най-известните и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхарония, примариус на квартет „София”, диригент и педагог участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света.
Музицирал е в най-престижните зали с музиканти от ранга на Мануг Парикян, Ифра Ниман, Минчо Минчев, Юри Башмет, Улрих Айхенацер, членове на „ Артис” – квартет, Jess – трио, Василий Лобанов, Божидар Ноев, Жени Захариева и много други.
Заедно с Йосиф Радионов, с когото повече от 40 години свири в цигулково дуо, е носител на Гранд-при на I Международен конкурс и феста за камерна музика Осака ’93, както и на редица други престижни награди.

Като диригент е осъществил циклите „Симфониите на Бетовен” и „Британска музика”, гостувал е в Солун, Скопие, Киев, Харков и Ниш.

Осъществил е световни премиери на симфонични произведения от Петър Христосков, Борис Карадимчев и Александър Йосифов.

Реализирал е множество записи за CD, радио и телевизия у нас и в чужбина.
Негови студенти са лауреати на редица престижни конкурси, а той е бил член и председател на многобройни конкурси между които Карл Флеш, Липицер, Мария Юдина, HELEXPO, Васко Абаджиев, Недялка Симеонова и др.

Носител е на редица международни и български отличия, между които „100 години Бела Барток”, „Золотая муза” – за изпълнение на руска музика, три пъти получава най-престижната музикална награда на СМТБ „Кристална лира”, Орден на Британската империя, присъден от Нейно Величество Кралица Елизабет II и званието „Почетен гражданин на София”.