Веско Стамболов

ВЕСКО СТАМБОЛОВ е концертирал в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Възпитаник е на СМУ – Варна и НМА „Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Осъществил е редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; […]

ВЕСКО СТАМБОЛОВ е концертирал в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Възпитаник е на СМУ – Варна и НМА „Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков.

Осъществил е редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (шест рецитала); на фестивалите в Маон, Сюдадела и Афленц, „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Варненско лято”, в Нюрнберг, Истанбул и пр. Реализира първото в България интегрално изпълнение на  8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и на останалите концерти за 2, 3 и 4 клавира и оркестър. Германската звукозаписна компания “Metarecords” издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах. Единственото в Европа професионално списание за клавирно изкуство –  “Pianonews” отличава първия му Бахов  диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти.

Репертоарът му включва над 37 концерта за пиано и оркестър. Солирал в над 200 концерта на всички оркестри у нас.

Носител е на награди (между тях – пет първи) от наши и международни конкурси. Носител е на “Кристална лира” – 2004.

От 2001 г. до 2012 г. преподава пиано в Националната Музикална Академия в София, а от 2012 г. живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“.

Творческите и интерпретационни интереси на Веско Стамболов са насочени към по-рядко изпълнявани клавирни творби. Така съвместно с оркестъра на Симфониета – Шумен, той представи на публиката Концертите за пиано и оркестър от Марин Големинов през 2019, Любомир Пипков през2018, Хенрик Гурецки през 2016.