Георги Султанов – тенор

Георги Султанов /тенор/ е израснал в семейство на музиканти, артисти, художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Казва, че е щастлив от този избор, защото оперното изкуство е сбор от всички жанрове в изкуството. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при […]

Георги Султанов /тенор/ е израснал в семейство на музиканти, артисти, художници.

Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Казва, че е щастлив от този избор, защото оперното изкуство е сбор от всички жанрове в изкуството.

Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова.

Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново /през 1998 г./. Продължава в операта в Бургас /2002 г./, където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство – маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. Понястоящем тенорът е част от състава на Държавна опера Пловдив.

През 2006 дебютира в Националната опера и балет в „Италианката в Алжир” на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро.

В богатия репертоар на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта „Дон Жуан“, Тамино от „Вълшебната флейта“ и Педрило в „Отвличане от сарая“ от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта „Травиата“, Исмаел в „Набуко“ от Верди, Артуро в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Ферандо в „Така правят всички жени“ от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.