Даниела Дякова – мецосопран

Даниела Дякова е родена в град Сливен. Започва своето музикално образование във Музикалната Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа по оперно пеене  на голямата оперна певица Христина Ангелакова. След дипломирането си в София Даниела заминава за Италия, за да специализира във „Accademia D’arte e Lirica“ в  Озимо. Там тя прави своят професионален дебют […]

Даниела Дякова е родена в град Сливен. Започва своето музикално образование във Музикалната Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа по оперно пеене  на голямата оперна певица Христина Ангелакова. След дипломирането си в София Даниела заминава за Италия, за да специализира във „Accademia D’arte e Lirica“ в  Озимо. Там тя прави своят професионален дебют на оперна сцена в ролята на Керубино от Моцартовия шедьовър „Сватбата на Фигаро“.

Малко по-късно, след като се завръща в България, я ангажират за главен солист на Софийската Национална Опера, както и в Държавна Опера Бургас. Триумфира на всички български и международни оперни сцени, сред които Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Швейцария,  Италия, Испания, Южна Корея, Япония и други във всички централни мецосопранови роли. Дебютира в ролята на Амнерис от „Аида“ в Пражката Национална опера под режисурата на Пиер Луиджи Пицци, след което същата постановка се представя с огромен успех в цяла Япония. Следващата постановка на „Аида“, в която Даниела участва е в Софийската национална опера, режисирана от Уго де Ана, със когото тя  има честта да работи и в постановките на „Самсон и Далила“, както и на „Норма“. Нейните коронни роли, в които тя се превъплъщава са: Кармен от едноименната опера, Адалджиза от „Норма“, Еболи от „Дон Карлос“, Амнерис от „Аида“, Далила в „Самсон и Далила“, Азучена в „Трубадур“, Прециозила в „Силата на Съдбата“, Принцеса де Буйон в „Адриана Лекуврьор“ и много други.