Иво Върбанов

Иво Върбанов е водеща фигура в клавирното изпълнителско изкуство не само у нас, но и в чужбина. Концертира самостоятелно, със съпругата си Фиамета Тарли, както и с различни камерни формации от Европа и САЩ. Иво Върбанов учи пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита […]

Иво Върбанов е водеща фигура в клавирното изпълнителско изкуство не само у нас, но и в чужбина. Концертира самостоятелно, със съпругата си Фиамета Тарли, както и с различни камерни формации от Европа и САЩ. Иво Върбанов учи пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита Ароновски и Франк Уибо в Кралската академия за музика. Заедно със Сеели Тойвио (Финландия) печели първа и специална награда от ХХV Международен музикален конкурс за камерна музика във Финале Лигуре, Италия (1998).

Най-значителните изяви в кариерата на Иво Върбанов са концертите му в Royal Festival Hall и King’s Place в Лондон, Carnegie Recital Hall в Ню Йорк и в зала България. Носител е на наградата „Иван Вазов“ за популяризиране на българската култура в чужбина.

Изпълнения на Иво Върбанов са излъчвани от Българското национално радио, ВВС Radio, RAI 3, Класик ФМ +, БНТ, bTV. Изявите му включват концерти, рецитали и изпълнения на камерна музика в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Холандия, Словакия, Германия, Полша, Русия, Турция и САЩ, при това в едни от най-реномираните концертни зали на Лондон, Петербург, София, Бристол, Манчестер, както и в Карнеги хол, Ню Йорк. Календарът му за 2012/2013 г. включва концерти в лондонската Кралска фестивална зала (заедно с оркестъра на Кралската филхармония), участие в цикъл от седем концерта камерни творби на Йоханес Брамс, студийни записи. Води майсторски класове в Музикалните академии на София и Люцерн и в Музикалното училище в гр. Радом (Полша).