Калуди Калудов – тенор

Неспирен възход по най-големите световни оперни сцени

Роден/а: 1953

Националност: България

Изяви в: Европа, САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска.
По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – „Травиата” на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии.
Като се започне с Вердиевите – Алфред от „Травиата”, Радамес от „Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от „Силата на съдбата”, Манрико от „Трубадур”, Херцогът от „Риголето”, Рикардо от „Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – „Тоска”, Рудолф – „Бохеми”, Де Грийо – „Манон Леско”, Калаф – „Турандот”, Пинкертон – „Мадам Бътерфлай“. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от „Борис Годунов”, Владимир от „Княз Игор”, Княз Голицин от „Хованщина”, Ленски от „Евгени Онегин”.

Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и „Stabat Mater” от Росини и Дворжак, „Меса Глаголица” от Яначек, „Звънчетата“ от Рахманинов.
Има студийни записи  и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща „Гега ню”, видеозапис на RAI на операта „Атила” на Верди в Миланската скала и  др.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.