Лия Петрова

Лия Петрова е носител на Първа награда от Международен конкурс за цигулари на името на Карл Нилсен от 2016 г. в Дания. Тя е високо оценена за своята „Виртуозност с лекота“ (The Strad), „Необикновено тоново многообразие“ (Gramophone) и „Разкошен звук – зрял и звънлив; Фразиране с величествен размах“ (The Times). Лия печели безчет награди от […]

Лия Петрова е носител на Първа награда от Международен конкурс за цигулари на името на Карл Нилсен от 2016 г. в Дания. Тя е високо оценена за своята „Виртуозност с лекота“ (The Strad), „Необикновено тоново многообразие“ (Gramophone) и „Разкошен звук – зрял и звънлив; Фразиране с величествен размах“ (The Times).

Лия печели безчет награди от международни конкурси, сред които престижния „Тибор Варга“ в Швейцария, „Луи Шпор“ в Германия и „Вацлав Хумел” в Хърватия, както и Немския национален конкурс, след който е включена в списъка със Солисти на DMR (Deutscher Musikrat).

Като солист Лия музицира с множество прочути оркестри като Филхармония Люксембург, Филхармония Антверпен, Филхармония Монте Карло, Националния оркестър на Белгия, Камерния оркестър на Лозана, Симфоничния оркестър на Варшава, Филхармония Брюксел, Национален оркестър на Монпелие, Щатскапел Ваймар, Филхармония Хамбург, Филхармония Росток, Филхармоничния оркестър на Кансай. Работи с диригенти като Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Ян Тортелие, Николай Знейдер, Кристофър Уорън-Грийн, Хесус Лопес Кобос, Михел Табачник. Редовно осъществява концертни турнета из Япония, а турнето през този сезон включва повече от 20 града в Страната на изгряващото слънце. Първият солов албум на Лия Петрова, реализиран със Симфоничния оркестър на Оденсе под диригентската палка на Кристина Поска включва цигулковия концерт на Нилсен и Първият от Сергей Прокофиев. Издаден през 2018 г. от Orchid Classic Label албумът получава широко международно одобрение от критиците.

През 2016 година за втори път Лия получава покана да участва в серия концерти „Марта Аргерич и приятели“ с Марта Аргерич, Юрий Башмет и Миша Майски. Освен с тях, Лия работи с Ирви Гитлис, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Ехнес, Никълъс Анджелих, Франк Брале, Юджа Уанг, Жералд Кусе, Антоан Тамести, Гари Хофман, Гутие Капюсон в много камерни музикални проекти.

Лия е често канен гост за изява в престижни фестивали, сред които  Festspielen Mecklenburg-Vorpommern, Музикалният фестивал в Рейнгау, в Лудвигсбург, фестивалът на Радио Франс в Монпелие, Музикалният фестивал в Мантон, Festival de Pâques в Екс ан Прованс.

Лия Петрова е родена в София в семейство на музиканти. На 6 години дебютира на сцената на зала „България” като солист на камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров, а 11 години вече е младши студент в Университета за музика и театър в Росток, Германия. Там учи при Петру Мунтеану, а след това продължава обучението си във Висшия колеж за музика „Кралица Елизабет“ в Брюксел при Огюстен Дюме, в HEMU в Лозана при Рено Капюсон , по-късно при Антие Вайтхаас във Висшия колеж за музика „Ханс Ейслер“ в Берлин.

Цигулката, на която Лия свири е създадена от кремонския лютиер Карло Бергонзи през 1737 година и е предоставена от Хавиер и Жозефина Морено.

 

РЕКЛАМНО: Още през 2004 година, когато ЛИЯ ПЕТРОВА спечели лауреатско звание и специална награда – майсторски лък в Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, младата цигуларка даде заявка, че я очаква шеметна кариера.

Марта Аргерич, Юрий Башмет и Миша Майски са само част от титаните, с които си е партнирала на световната сцена.