Милена Моллова

Житейският, както и професионалният път на проф. Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири съвсем малка в родния си Шумен. Заминава за София, където живее в интернат за даровити деца. На 13 години дебютира със Софийска филхармония, а на 17 г. със специално разрешение завършва Музикалната академия. Пианистката е сред малцината щастливи […]

Житейският, както и професионалният път на проф. Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири съвсем малка в родния си Шумен. Заминава за София, където живее в интернат за даровити деца. На 13 години дебютира със Софийска филхармония, а на 17 г. със специално разрешение завършва Музикалната академия. Пианистката е сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школите на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път към концертния подиум е осеян с успехи, награди и превземане на върхове, както и с много концерти в Европа, Япония, САЩ, Канада.

На легендарното първо издание на конкурса „П.И. Чайковски“ през 1958 г. става най-младия финалист и печели пета награда. Следват още куп отличия. Ярък спомен за проф. Моллова е как в САЩ публиката ръкопляска по време на финалната част на Виенски карнавал от Шуман – нещо недопустимо за класически концерт. В музикалната суматоха проф. Моллова ражда и отглежда три деца, две от които вече са музиканти.

Внушителният ѝ репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерно музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави. Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен, представен в голям цикъл от девет концерта – особено значима творческа задача, реализирана от малцина пианисти. Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка  – в сътрудничество първо с Дина Шнайдерман, а след това с проф. Георги Бадев.

През 2020 година проф. Моллова чества своя 80-годишен юбилей със серия от концерти и рецитали.