Михал Древновски

Михал Древновски е роден във Варшава, но прави първите си стъпки в музиката в Италия, където живее със семейството си. По-късно се завръща в полската столица и започва музикалното си обучение при Бронислава Кавая и Ева Поблоцка. Завършва  Музикалната академия в Лодз, където сега е доцент, в класа на баща си Марек Древновски. Магистърската си […]

Михал Древновски е роден във Варшава, но прави първите си стъпки в музиката в Италия, където живее със семейството си. По-късно се завръща в полската столица и започва музикалното си обучение при Бронислава Кавая и Ева Поблоцка. Завършва  Музикалната академия в Лодз, където сега е доцент, в класа на баща си Марек Древновски. Магистърската си степен получава в Женевската музикална консерватория при Доминик Марле и Паскал Девион. Михал Древновски взима участие в майсторските класове на изтъкнати пианисти като Наум Щаркман, Милош Магин, Фу Цонг, Редолф Кехрер и Юджин Инджич. Завоюва множество награди от престижни конкурси в Полша и в Италия. Развива интензивна концертна дейност като солист и камерен музикант в много европейски страни с диригенти като Емилиян Мадей, Тадеуш Козловски, Моника Волинска, Станислав Ушев, Рубен Силва, Алесандро Тортато, Емил Табаков, Масимилиано Калдо и други.

Древновски се изявява блестящо на големи фестивали като Музикалните фестивали в Норча и в Болзано  (Италия), Салона на изкуствата в София и Варненско лято (България), на фестивала Keminklavier в Кеми, (Финландия), Фестивала Шопен в Женева и други. Дори участва в главната роля като актьор-пианист в пиесата на Адам Ханушкевич „Шопен – живот, любов, творчество“ в Нов Театър Варшава.

Дискографията му включва записи с GEGA NEW – музика за две пиана и перкусии (с квартета Воланд), DUX record – клавирно дуо Doppio Espresso с музика от американски и латиноамерикански композитори, CD с музика на швейцарския композитор Доминик Луп, PRO ART творби за пиано и оркестър от Тадеуш Трояновски.

Древновски се стреми да популяризира по-малко известни полски композитори като Лудвиг Гросман, Ядвига Сарнечка, Стефан Кисиеловски, Тадеуш Майерски и други. Също така е един от създателите и артистичен директор на Радио симфоничен оркестър „New Art”. Понастоящем е доцент в Музикалната академия в Лодз.