Мичо Димитров

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда и извънредната награда за най-добър чуждестранен изпълнител на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия – 1967 г. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен […]

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда и извънредната награда за най-добър чуждестранен изпълнител на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия – 1967 г. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен изпит в Национална музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов. През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон, която завършва с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA”.

По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. По покана на големия Добрин Петков поема поста концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподава в АМТИ – Пловдив /1983 – 1988/. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия. Още тогава той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Свири като солист и концертмайстор под палката на Бернард Хайтинк, Генадий Рождественский, Ленърд Слаткин, Кент Нагано, Валерий Гергиев, Клаус-Петер Флор, Шарл Дютоа, Ека-Пека Салонен, Александър Лазарев, Мишел Пласон, Едо де Ваарт, Яп ван Звееден, Владимир Ашкенази, Мстислав Ростропович и други. Участвал е като солист на Филхармонията от Кошице, на големия Международен Фестивал в Братислава 1986 г. Гастролира и като солист на Пловдивската Филхармония с диригент Васил Казанджиев в Русия, Германия, Чехия, Франция, Испания. Солира на Националния Симфоничен Оркестър в Хавана, Симфоничен Оркестър Рощок и др. Мичо Димитров е гастролирал със своята пианистка Виолета Попова в Унгария, Сърбия, Хърватска, Германия, Румъния, Полша, Армения, Украйна,Чечня, Дагестан, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др.

Мичо Димитров е водил над 25 майсторски класа в Пловдив, София, Разлог, Бургас, Варна, Оряховица, Белград – от 1997 досега. Участва в журито на Националния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен – 2008 г., и Международния конкурс „Млади виртуози” – 2010 г. в София и международното жури на Националния Конкурс в Белград през април 2016 г. От 2010 г. до 2012 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, по покана на проф.Минчо Минчев.

От месец март 2012 година започва да рисува. Досега има 7 самостоятелни изложби в България и Холандия, има около 900 произведения. Участва с изложба и концерт в ,,Нощта на музеите“ в София в ,,Дома на Европа“ 2014 г. През лятото на 2016 година отпразнува 60-годишнината си със солова изложба в галерия ,,Арсенал оф Арт“, съвместен концерт със свои възпитаници от Майсторските класове в галерия ,,Тракарт“ и рецитал със своята дългогодишна и вярна партньорка на сцената Виолета Попова /пиано/ на ,,Международния Фестивал на Камерната Музика“ в Етнографския музей в Пловдив, юни 2016 г.