Николай Моцов – тенор

Представят за първи път в България романси за тенор от камерното творчество на Рахманинов

Роден/а: 1973

Националност: България

Изяви в: България, Холандия, Германия, Русия, Южна Корея, Швейцария, Испания, Белгия и други

Николай Моцов завършва  Национално училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ – Русе в класа на Георги Делиганев. През 2005 се дипломира с магистърска степен по „оперно пеене” в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа на професор Илка Попова и остава да работи като асистент-преподавател при нея.

По време на следването си печели награди от национални и международни конкурси. Носител е на Първа награда на конкурса „Светослав Обретенов”,  Голямата награда  на конкурса „Парашкев Хаджиев”, Голямата награда и кристална плакета на „Съюза на българските композитори” на конкурса „Любомир Пипков”, както и Втора награда (при неприсъдена Първа) на Международния конкурс „Борис Христов”.

През периода 2004-2006 година е стипендиант на Фондация “CEE Musiktheater” към Щатцопера Виена, където специализира при  Илена Котрубаш и Оливера Миякович.

По време на своите ангажименти Моцов е имал удоволствието да партнира на  големите имена на оперната сцена – Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др.

Николай Моцов е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната, а така също и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Русия, Южна Корея, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия ).

Редовен участник е и на Международните фестивали „Софийски музикални седмици” и „Мартенски музикални дни”, където участва в редица изпълнения на Меси, Оратории и Реквиеми, повечето от които са първо изпълнение в България.

През 2008 г. по време на фестивала „ XIII Салон на изкуствата”, София,  прави самостоятелен концерт с големия български пианист и композитор професор Йовчо Крушев, където представят за първи път в България романси за тенор от Цикъла камерно творчество на Сергей Рахманинов.

Репертоарът му е разнообразен. Включва роли като Дон Оттавио от „Дон Жуан”, Тамино от „Вълшебната флейта”, Граф Алмавива от „Севилският бръснар”, Дорвил от „Копринената стълба”, Неморино от „Любовен елексир”, Ернесто от „Дон Паскуале”,  Парис от „Хубавата Елена”, Ленски от „Евгений Онегин”, Младият циганин от „Алеко”, Пощальонът от „Пощальонът от Лонжмьо” Алфред от „Травиата”, Туриду от „Селска чест” и др.