pablo-pegalajar

Пабло Пегалахар

Лаурет в първия международен конкурс за млади диригенти “Маестро Борислав Иванов”

Роден/а:

Националност: Испания

Изяви в: Европа, САЩ

Кариерният път на Пабло Пегалахар започва в Испания, като учи при диригентите Енрике Гарсия Асенсио и Хесус Амиго и при композитори като Хесус Руеда, Алисия Диас и други.

 

Благодарение на опита си като диригент на непрофесионални и полупрофесионални оркестри, знания по музикална теория и преподавателска практика сред оркестри в Испания и академичните си заслуги, той печели стипендия Фулбрайт, която му позволява да получи магистърска степен по оркестрово дирижиране в САЩ. В момента той следва докторска степен по оркестрово дирижиране с Марк Гибсън в Музикалния колеж-консерватория към Университета на Синсинати и работи в Симфоничния оркестър на Синсинати през сезон 2023/2024. Наскоро той получи трета награда в първия Международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, организиран от Държавна опера Варна, България.

 

Като изследовател в момента той се фокусира върху популяризирането на андалуския симфоничен репертоар и оркестровите традиции в Испания, както и върху изграждането на културни и музикални мостове между Испания и САЩ.