Пламена Гиргинова – сопран

Реализира дебюта си през 2008 г. в ролята на сестра Лучила в операта на Пучини „Сестра Анджелика“

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: България, Германия, Австрия, Белгия, Франция и други

След почти 10 години като хорист и солист в Детския хор на БНР с диригент акад. Христо Недялков, Пламена Гиргинова решава, че музиката е нейното призвание. Следва класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова, където получава магистърска степен. Едно от най-значимите ѝ постижения е Първа награда от Международен конкурс за песенно дуо пиано-глас „Густав Малер“. През 2014/2015 е стипендиант на фондация „Борис Христов“ и е избрана за обучение в оперното студио към Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Също така е стипендиант на фондация „Йордан Камджалов“, а от Европейския младежки конкурс „Короната на Търновград“ печели и специалната награда – запис с оркестъра на БНР.

Пламена Гиргинова усъвършенства пеенето си в майсторските класове на Оливие Дориа, Вера Николова, Анна Томова-Синтова, Енедина Лорис (Валенсия) и Ева Линквист (Виена), Рената Скотто, Анна Ванди и Чезаре Скартон (Рим), Дарина Такова и други. През 2010 г. взима участие в Интернационалната лятна музикална академия ISA (Jennersdorf) при проф. Силвана Дусман.

Реализира дебюта си през 2008 г. в ролята на сестра Лучила в операта на Пучини „Сестра Анджелика“ на сцената на Държавна опера Стара Загора, след който следва и спектакъл на сцената на Софийска опера и балет. Следват изяви на сцените на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“, Русенска опера и други. Специален гост е във Великденския фестивал в Москва през 2010 г. През 2015/2016 изпълнява главна роля в моделната импровизационна опера „Опервил“ на носителя на награда „Икар“ Иво Димчев със спектакли в София, Амстердам, Ротердам, Франкфурт, Брюксел, Берлин, Виена и Париж. През 2017 г. участва в успешните спектакли на Софийска опера и балет с грандиозната опера от Рихард Вагнер „Парсифал“.