Светлин Русев

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе под ръководството на своята майка. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията […]

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе под ръководството на своята майка. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, „Маргарита Лонг – Жак Тибо“. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 г. е определен за „класическо откровение“ на aсоциацията Адами, а през 2001 г. е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-BanquesPopulaires.

Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Филхармонията „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Президентския оркестър, Анкара, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. Работил е с диригенти от класата на Мунг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуси Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари фан Бейк, Франсоа-Завие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн. Светлин Русев е свирил на много от най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, SumidaTriphonyCenterHall, Център за изкуства – Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Cité delaMusique, Театър „DelaVille“, HalleauxGrainsdeToulouse, ArsenaldeMetz, Национална концертна зала „Бела Барток“, Будапеща, AlteOper – Франкфурт, PalaisdesBeauxArts в Брюксел и др. Като особено търсен партньор в камерната музика, той работи с имена като Мюнг-Вун Чунг, Жан Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Тамести, Владимир Менделсон, Завие Филипс, Пол Майер, Филип Бернол. Член е на триото „Русев-Салк-Розанова“ и на ансамбъл „Тангисимо“. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва ConcertoFunebre от Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари фан Бейк. През 2009 г. отново с Елена Розанова записват за IntegralClassic произведения от композиторите Йожен Изаи, Сезар Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва третите сонати от Едвард Григ и Николай Метнер за Fondamenta. От 2005 г. Св. Русев е концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, а от 2007 г. е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината“ 2006 г. в България. Носител е на наградата „Кристална лира“ 2006 г. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж. Светлин Русев свири на цигулка Страдивари от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Музикалната фондация Nippon.