Славина Железова

Пианистката Славина Железова е родена във Велики Преслав. Започва уроци по пиано на четиригодишна възраст и открива призванието си при изтъкнатата шуменска педагожка Росица Михайлова. От 1997 година продължава образованието си в Ню Йорк, където завършва бакалавърска степен в Mannes College of Music под ръководството на Павлина Доковска. От 2005 година работи с пианиста и […]

Пианистката Славина Железова е родена във Велики Преслав. Започва уроци по пиано на четиригодишна възраст и открива призванието си при изтъкнатата шуменска педагожка Росица Михайлова. От 1997 година продължава образованието си в Ню Йорк, където завършва бакалавърска степен в Mannes College of Music под ръководството на Павлина Доковска. От 2005 година работи с пианиста и композитор Сиймор Бернстайн, който продължава да бъде неин ментор. Получава магистърска и докторска степен от Manhattan School of Music като студентка на Филип Кейвин. Участва в международната програма за млади пианисти (ICPA), където учи при легендарния френски пианист Филип Ентремонт.

Славина Железова е носител на първа награди от Националния конкурс за пиано в България „Димитър Ненов“ и Международния конкурс за пиано „Citta di Ostuni“ в Италия. Лауреат е на конкурсите WPTA в Лас Вегас, САЩ, и „Zaslavsky-Koch“ в Ню Йорк. Концертира като солист и камерен музикант в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Китай, Тайван и Мексико. Оркестрови изяви в Мексико включват Симфоничния оркестър на Халапа, Камерния оркестър на Веракруз, Симфоничния оркестър на Закатекас, Симфоничния оркестър на Пуебла, Симфоничния оркестър на Сонора и Симфоничния оркестър на Мичоакан.

Като част от пиано-дуото на Гевара и Железова, Славина Железова редовно гастролира в Мексико и САЩ. През 2014 година свири латиноамериканската премиера на двойния концерт за пиано на Шнитке със Симфоничния оркестър на Гуанахуато, Мексико. През 2017 година дуото издава дебютния си албум „Midnight Conversations“, издаден от компанията Centaur Records и аплодиран от критици за „прекрасното чувство за диалог и баланс“ и „брилянтно изпълнение, което е много забавно“ (American Record Guide).

Като педагог Славина Железова е редовен гост в Университета на Веракруз (Мексико) и ISMEV (Халапа, Мексико), където дава майсторски класове и съветва млади пианисти. Тя провежда майсторски класове в консерваторията в Мексико Сити, Университета Закатекас и Уруапанското музикално училище, Мексико.

Славина Железова е основател и артистичен директор на Международния пиано-фестивал и академия в Халапа, Мексико, който бе открит през август 2018 година.