Станислав Димитров

Станислав Димитров е роден на 1991 година в град Шумен, където прави първите си стъпки в музиката. На 5-годишна възраст започва с пеене при Дора Младенова и Мила Маврова, а първи уроци по пиано той взима от Ирма Джанкова в СУ „Сава Доброплодни“. От 2006 година е приет да учи пиано в НУИ „Добри Христов“ […]

Станислав Димитров е роден на 1991 година в град Шумен, където прави първите си стъпки в музиката. На 5-годишна възраст започва с пеене при Дора Младенова и Мила Маврова, а първи уроци по пиано той взима от Ирма Джанкова в СУ „Сава Доброплодни“. От 2006 година е приет да учи пиано в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна при Анна Върбанова. През 2010 година Станислав Димитров завършва с отличен успех Националното училище по изкуствата.

От април 2011 година следва пиано в държавния Университет за музика и приложни изкуства в град Щутгарт, Германия при проф. Фридеман Рийгер. През 2015 завършва  Бакалаварска, през 2017 Магистърска степен с пълно отличие, а след това специализира една година в същия университет.

Станислав Димитров участва в множество майсторски класове при изявени и световно признати преподаватели и концертиращи пианисти като проф. Майкъл Рол, проф. Дерек Хан, проф. Андржей Яшински, проф. Борис Блох, проф. Томислав Байнов, проф. Джон Кенет Адамс, проф. Тамара Поддубная,  проф. Фабио Бидини, проф. Сун Бей Ким, проф. Фридеман Рийгер, проф. Красимира Джордан и др.

Още от ранна възраст той е лауреат на международни конкурси. Получавал е едногодишна стипендия от Министерството на културата на Република България, а през 2014 година печели „Deutschlandstipendium“. През 2010 година е избран и свири Бах – Концерт ре минор с Варненска филхармония. Правил е записи в Радио Варна и Радио Шумен. През 2016 година печели „Гран При“ в категориите соло и клавирно дуо на международния конкурс „Р. Глиер“ в Санкт Георген, Германия.

От 2014 година до сега е преподавал в Музикалните училища в град Шорндорф, Райхенбах ан дер Филс и в частното музикално училище във Вилсбах. Докато е студент е преподавал 4 години като временен учител на студенти по задължително пиано в Университета за музика и приложни изкуства в Щутгарт.

През 2016 и 2017 година Станислав Димитров е поканен да журира на държавния, регионален конкурс „Jugend musiziert” в градовете Тюбинген, Улм и Хайлброн.

Станислав Димитров свири в камерни състави, изнася солови рецитали и концерти в Германия, Австрия, Испания, Италия, Швейцария и България.