Христо Попов

Христо Попов е роден през 1984г. в София като на шест годишна възраст започва да свири на пиано. На тринайсет е приет в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София. През 2000г. продължава образованието си във Виена. Там започва с  концертната си дейност като солист и камерен изпълнител. Става лауреат на международни конкурси, участва на множество […]

Христо Попов е роден през 1984г. в София като на шест годишна възраст започва да свири на пиано. На тринайсет е приет в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София.

През 2000г. продължава образованието си във Виена. Там започва с  концертната си дейност като солист и камерен изпълнител. Става лауреат на международни конкурси, участва на множество фестивали и изнася концерти в Австрия, България, Русия, Италия и Китай. През 2014г. става и първият български пианист, изнесъл концерт в Националния музей на музикалната култура „Глинка“ в рамките на най-големия фестивал на руската столица – Дни на град Москва. Христо Попов участва и в майсторския клас на Милчо Левиев, като е награден със стипендия от фондация Милчо Левиев и Вики Алмазиду за изпълнителско майсторство. През 2015г. Завършва с пълно отличие образованието си във Виенския музикален университет (с първа специалност – пиано и втора – народна музика). Taм в продължение на години се обучава при американската пианистка и педагожка проф. Антойнет ван Цабнер. През 2017г. издава своя първи солов диск „Spirit of Passion“ включващ произведения за пиано на Арво Пярт, Ференц Лист, Фридрих Ницше и Александър Владигеров. По-късно издава и „Dance of the Ages” с включени инструментални и вокални песни, записани с инди-рок групата wHITE pLASTIC tAPE.

Христо Попов е един от солистите в концерта по повод 120-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров, осъществен на 13 март 2019 година в Голямата зала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен.