Цветомир Цанков

Цветомир Цанков е роден на 24 ноември 1984 в гр. Казанлък. Завършва СМУ „Панайот Пипков“, гр. Плевен, в класа по цигулка на Благородна Танева. В университета „Фолкванг“ в гр. Есен, Германия, следва и завършва с отличие цигулка в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев, камерна музика при проф. Андреас Райнер и барокова цигулка при […]

Цветомир Цанков е роден на 24 ноември 1984 в гр. Казанлък. Завършва СМУ „Панайот Пипков“, гр. Плевен, в класа по цигулка на Благородна Танева. В университета „Фолкванг“ в гр. Есен, Германия, следва и завършва с отличие цигулка в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев, камерна музика при проф. Андреас Райнер и барокова цигулка при проф. Маюми Хирасаки.

Носител е на награди от националните и международни конкурси като „Панчо Владигеров“ в Шумен, „Константинеску“ в Букурещ, Румъния, „Бетовен“ в Чехия, „Коциан“ в Чехия и др.

Има участия като солист на оркестрите Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, на оркестрите в Плевен, Шумен, Враца, Разград, ансамбъл „Фолкванг Модерн“, Нова филхармония Вестфалия в Гелзенкирхен, Вестфалска камерна филхармония Гютерсло, симфоничния оркестър на университета „Фолкванг“ в гр. Есен и други.

Работи в оркестрите на Баварската опера в Мюнхен, Кьолнския радиосимфоничен оркестър и от февруари 2017 в оркестъра на Франкфуртската опера.