Александрина Михайлова – сопран

На 14-годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Недка Телбизова.

Роден/а: 1998

Националност: България

Изяви в: Редица европейски страни

Александрина Михайлова е родена на 10.04.1998 в град Шумен. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Здравка Христова. Участва в редица концерти и конкурси като пианистка. Също така е и дългогодишна хористка в детски хор „Бодра песен“. На 14-годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Недка Телбизова. Скоро започват изявите й на концерти и конкурси. Печели редица конкурси сред които конкурса VIVAVOCE 2015 на името на Гена Димитрова в град София, където печели специалната награда и първо място на международния конкурс „Франц Шуберт“ в град Русе през 2014. Участва в няколко концерта със Симфониета – Шумен.

През 2016 се явява на прослушването за майсторския клас на примата Райна Кабаиванска в София. Маестрата я забелязва и я взема в майсторския си клас, но тъй като Александрина още не е завършила училище и все още не знае италиански не може да отиде в Италия. През 2017 отново взема участие в майсторския клас, вече завършила училище и с познания по италиански, при което маестрата й дава стипендия за обучение в майсторския й клас в Модена. Вече две години Александрина е част от майсторския клас на примата и се обучава в музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. Участва в концерти като част от майсторския клас в редица градове като София, Бургас, Модена, Варезе, Мирандола, а през май месец тази година взе участие в Муждонародния конкурс за певци „Гена Димитрова“ в град Плевен, където печели второ място. Същата година играе Музетта заедно с други стипендианти на майсторския клас, представяйки картини от операта „Бохеми“ на Пучини в театъра на филхармонията във Верона.

През месец май 2021 се явява на международният оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити“ в Милано, където печели три награди- Първо място, награда за най- млад талант и наградата „Vota la voce“ за концерт в Сивилия. На 12 октомври взима участие  в тържествения концерт за Лучано Павароти в Театро Комунале „Павароти- Френи“ в Модена. От 14 до 16 юли 2021 се явява на прослушването на три етапа за новия клас 2021/23 на Accademia della Scala и успява да се нареди между десетимата участника в  новия клас и да има възможността да се обучава от видни лица на операта като  Лучана Д`Интино, Пиетно Спаньоли,  Грегори Кунде, Винченцо Скалера и други.

В началото на декември 2021 идва и големия дебют на сцената на Националната опера и балет в София в операта „Турандот“ от Джакомо Пучини, изпълнявайки ролята на Лиу. Като стипендиянт на Академия Ла Скала на 9 май взима участие в концерта „Всички на опера, (деца) !“ на сцената на Театър Ла Скала заедно с останалите участници в класа на академията. От септември до декември същата година следват няколко дебюта. Александрина влиза в ролята на Каролина в „Тайният брак“ на Чимароза, проект на академията. Операта се представя на основната сцена на Ла Скала.

Отново в Ла Скала тя дебютира като малкият принц в „ Малкият принц“ опера за деца , написана специално за театъра от Пиеранджело Валтинони. Заедно с всички свои колеги Александрина дебютира в неизвестната опера на Доницети „Кияра и Серафина“ на Фестивала „Доницети“ в Бергамо. На родна сцена през декември прави своят дебют като Мюзета в Национална Опера и Балет в София заедно с ученици на майсторския клас на Райна Кабаиванска. На 10-ти февруари 2023 заедно с предишни и настоящи ученици на Маестра Кабаиванска изнася концерт в Студио Бастий в Париж.

На 23-ти февруари пък участва в концерт в Ridotto „Тосканини“ в Ла Скала заедно със  свои колеги от академията изпълнявайки програма посветена на Жул Масне.