Aнна Фурнаджиева

През 2005 г. основава Струнен квартет „Арте“,с който има над 40 концерта.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Италия,Германия,Холандия,Белгия и др.

Анна Фурнаджиева се дипломира с магистърска степен, специалност цигулка при проф. Стойка Миланова и проф.Ели Казакова и камерна музика при проф. Жени Захариева в Музикалната академия в София.

Има майсторски класове за свирене в оркестър при диригента Даниеле Гатти и камерна музика при Енрико Диндо в Тренто (Италия).

От 2003 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна,а от 2017 г. и постоянен гост-концертмайстор на Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе. Анна Фурнаджиева  се занимава активно със солови и камерни изпълнения. През 2015 г. като солист на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна изпълнява Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. Със същия оркестър през 2017 г. заедно с пианиста Тодор Петров правят премиера за България на Концерт за цигулка и пиано от Йохан Непомук Хумел, записът от този концерт е издаден и на компактдиск. През 2019 г. пак във Варна свири Концерт за цигулка,пиано и виолончело от Лудвиг ван Бетовен.През 2020 г. на Фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово заедно с Йордан Димитров-концертмайстор на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ осъществява премиера на Концерт за две цигулки и камерен оркестър от Йохан Граун и „Moz-art alla Haydn“ от Алфред Шнитке. През октомври 2021 г. е солист на оркестъра на Държавна опера Варна с Концерт за цигулка и оркестър N:2 от Сергей Прокофиев, а през ноември 2022 г.със същия концерт е солист на „Симфониета“ Враца.

Анна Фурнаджиева се занимава активно и с камерна музика,през 2005 г. основава Струнен квартет „Арте“,с който има над 40 концерта,осъществява много премиерни изпълнения. Цигуларката е канен концертмайстор и изпълнител на камерна музика в Италия,Германия,Холандия,Белгия и др.