bobby-yotsov-clarinet

Борислав Йоцов

Той е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, преподавател е и в Националното музикално училище ”Любомир Пипков” в София.

Роден/а: 1966 г.

Националност:

Изяви в: Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия

Борислав Йоцов е роден през 1966 в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн” в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо.

Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. През 2004 е избран за ”Музикант на годината” на предаването Allegro Vivace на БНР, през 2005 става носител на „Кристална лира” на СМТДБ като „Иинструменталист на годината”.

Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия.

Репертоарът му обхваща разнообразен кръг творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България.

Борислав Йоцов е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, преподавател е и в Националното музикално училище ”Любомир Пипков” в София. Той е основател на клуб „Студио 5”. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България.

Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. В периода 2019-21 г. е Артистичен директор на Нов Симфоничен Оркестър.