Bozhidar Lazarov

Божидар Лазаров

Роден е през 2008 г. Носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси в България, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония.

Роден/а: 2008 г.

Националност: България

Изяви в:

Божидар Владиславов Лазаров е роден на 13.09.2008 г. в гр. София. Започва да учи пиано на шестгодишна възраст в НМУ,,Л. Пипков“ в класа на клавирния педагог Марияна Шикова. През учебната 2021/2022 г. негов пеподавал е Анна Тодорова, а от септември 2022 г. продължава обучението си при проф. д-р Александър Василенко.

Участва в майсторски класове на известни музиканти и преподаватели като проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Илия Чернаев, проф. Иво Калчев, проф. Панчо Владигеров-младши, Микеле Росети,  Иван Дончев, проф. Лилия Бояджиева, проф. Даниел Ривера, проф. Емил Наумов, ас. д-р Виктория Василенко, Пламена Мангова, Сергей Редкин, както и в открити уроци на проф. Людмил Ангелов в рамките на фестивала „Пиано екстраваганца“ (2017, 2018, 2019). През 2023 г. е активен участник в XII Международна Академия и фестивал „Anastasios Laimonis” – Порос (Гърция).

Носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси в България, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония, сред които 16 първи, 4 втори, 2 трети и 7 специални. През 2023 г. е избран от „Музикална продукция и състави на БНР“ да направи звукозаписи в Първо студио на БНР и да участва с тях от българска страна в престижния международен конкурс на Чешкото радио „Concertino Praga“.

Свири на концерти в зaлите на НМУ, НМА, Камерна зала България, Полски културен институт, къща-музей „Борис Христов“ и др. На откриването на XIV Международен конкурс в гр. Перник 2019 г. се изявява като солист на Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов. През 2023 г. изнася солови рецитали.

Двукратен лауреат е на стипендия „Лидия Кутева“ за млад пианист (2022, 2023), учредена от проф. Павлина Доковска и международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Присъдена му е и стипендия за отлични постижения за учебната 2023/2024г. от Американска фондация за България. Стипендиант е на Министерство на културата по програма за защита на деца с изявени дарби.