christina-oltean-soprano

Кристина Олтеан – сопран

Сопраното Кристина Олтеан е солистка на Националната опера в Букурещ, Румъния.

Роден/а:

Националност: Румъния

Изяви в: Европа

Сопраното Кристина-Мария Олтеан присъства постоянно на сцените на театрите и няколко филхармонии в Румъния – Румънската опера Крайова, Румънската национална опера в Клуж-Напока, залата на националното радио в Букурещ, Театър Реджина Мария Орадя, Театър Мария Филоти Браила, Филхармония Търгу Муреш, Арад , Орадя, Ръмнику Вълча, Брашов и др.

В тези случаи тя блести в ролите на Джилда от операта „Риголето“ от Джузепе Верди, Кралицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ от В.А. Моцарт, Адина от операта „Любовният еликсир“ от Гаетано Доницети, Франциска Каляри от операта „Санге Виенез“ от Йохан Щраус младши, Мадам Херц от „Шаушпиелдиректор“ от В.А. Моцарт, Виолета Валери от „Травиата“ от Джузепе Верди, Есмералда от „Нотр Дам дьо Пари“ от Ричард Кошиант, Луси от „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, като в същото време успешно изнася серия от концерти с арии и дуети.

„Кармина Бурана“ от Карл Орф, „Меса в си минор“ от Бах, „Коледна оратория“ от Бах, Стабат Матер“ от Джовани Батиста Перголези, „Реквием“ от Габриел Форе, „Пер Гюнт“ от Едвард Григ, „Месия“ от Фр. Хендел, „Реквиемът“ на В.А.Моцарт са творения, които са част от вокално-симфоничния репертоар на Кристина Олтеан.

През 2007 г. Кристина Олтеан решава да учи пеене в музикалната академия „Георге Дима“ в Клуж-Напока, в допълнение към Факултета по химия и химическо инженерство, където е студентка и където през 2013 г. завършва магистърското си обучение. Успоредно с това тя присъства на множество майсторски класове, провеждани от известни педагози: Симина Иван (Виена), Моника Mаух (Германия), Eлизабет Линд (Австрия), Хорияна Брънищеану (Залцбург), Mарияна Николеско, Леонтина Въдува, Мария Слътинару-Нистор (Букурещ).

Има участия и награди от редица национални и международни конкурси: 2-ра награда на Националния конкурс за интерпретация в Пиатра Неамц (2011), 3-та награда на конкурса за интерпретация и музикално творчество „Паул Констрантинеску“ (Плоещ, 2009), Специалната награда на журито на Националния румънски конкурс в Брашов 2011 г., специалната награда на международния певчески конкурс „Вокс Артис“ – Сибиу 2014 г., специалната награда на журито на международния певчески конкурс „Lions Gesangswettbewerb der Festspiele“ / „Лаиънс Гезангветбеверб дер Фестшпиле” (Имлинг – Германия , 2016).

През февруари 2016 г. Кристина Олтеан изнеся поредица от представления в Германия като част от турнето, организирано от Румънската опера в Крайова.

„Изпълнението на сопраното Кристина Олтеан предизвика продължителни аплодисменти и силни овации, които възнаградиха нейния съблазнителен, ясен и проницателен глас“

– откъс от хрониките, появили се след това турне.

В настоящия момент Кристина Олтеан е солистка на Националната опера в Букурещ, Румъния.