Денис Де Либерали

Роден във Венеция, Италия, Денис Де Либерали започва да учи пиано още на 5 години.

Роден/а:

Националност: Италия

Изяви в: Италия, Белгия, България и други

Роден във Венеция, Италия, Денис Де Либерали започва да учи пиано, когато е на пет години при маестро Луиджи Малвестио. Продължава обучението си при маестро Паоло Салицато и проф. Антониета Капели.

След придобиване на сертификат по „Теория на музиката и солфеж” в Консерватория „А. Стефани” на Кастелфранко Венето, през 2017 г. завършва с пълно отличие пиано в Консерватория „Чезаре Полини” в Падуа под ръководството на маестро Летиция Джорджеле. След дипломирането си той продължава да подобрява своите технически и интерпретативни аспекти с маестро Масимо Де Асканис и маестро Гулиелмина Мартеджани.

Участва в различни международни и национални клавирни конкурси, свързани с основните концертни дружества („Premio Venezia 2018” в театър „La Fenice” във Венеция, Международният конкурс „Musica Insieme” в Musile di Piave, Национален конкурс „Città di Piove” di Sacco“ и др.) и като корепетитор в „1e BOT Nationale Operettewedstrijd“ в Брюксел.

През 2013 г. получава диплома за средно образование по „Обществени науки” в Институт „И. Нютон” от Кампосампиеро.

Започва да учи оркестрово дирижиране при маестро Джулиано Медеоси (с оркестъра на Консерваторията в Падуа), а след това, през 2016 г. при маестро Масимо Ламбертини (асистент-диригент на Рикардо Мути). През 2018 г. участва в годишен майсторски клас като пианист в Belcanto Academy-Opera Studio в Левико Терме (Италия), където получава грамота за заслуги. Сътрудничи на много оперни певци и режисьори (Уилям Матоуци, Мариан Пусер, Енрико Баньоли, Марсел Вано и др.).

Завършил е магистърска степен по оркестрово дирижиране в Кралската музикална консерватория в Брюксел под ръководството на немския диригент Робин Енгелен (понастоящем диригент в Операта в Грац) и все още усъвършенства уменията си, като учи за следдипломна магистърска степен по оркестрово дирижиране.

Свири като солист на няколко пъти, както в Италия, така и в чужбина.

Сътрудничи с множество камерни състави (свири в „Obihall Theatre” във Флоренция, в театър „La Fenice” във Венеция, в Auditorium „Montemezzi” във Верона, във „Villa dei Vescovi” в Luvigliano, в Auditorium в Лугано, в Auditorium „C. Pollini” в Падуа и др.) и симфонични оркестри.

Работил е като асистент-диригент в „Théâtre National“ в Брюксел, в Royal de Wallonie в Лиеж и в „Théâtre de l’Athénée“ в Париж за постановка – опера, композирана от Джон Адамс, „Гледах тавана и тогава видях небето” (Премиера в Белгия).

Изнася концерти като оркестров диригент (Като диригент на Кралския филармоничен оркестър на Лиеж, в зала Филхармония Лиеж,  Grand Salle в Кралската музикална консерватория в Брюксел, в Музея на музикалните инструменти, Theâtre National de Bruxelles, Opera Royal de Wallonie и др.), а през 2019 г. дирижира „La Tragédie de Carmen” на Мариус Констан (изпълнена за първи път в Белгия) в „Salle des Glaces” на Европейския парламент.