dimitar-kosev

Димитър Косев

Избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината“ 2020.

Роден/а: 1992

Националност: България

Изяви в: Редица европейски страни

Роден в град Русе през 1992 г. Младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в града. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 г. и за изпълнение на Едвард Григ през 2007 г.

Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе.

В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 г. – в Държавна опера Русе.

През лятото на 2020 г. е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера Русе.

Диригент на премиерни спектакли на „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилския бръснар“, „Рицарски поход“ „Парижки Живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд Гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и Вълка“, „Прилепът“, „Травиата“ и други.

Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“. Диригент и инициатор на спектаклите „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, „Да те жадувам аз“ – Група Сигнал и Русенска Филхармония, „Queen – Шоуто продължава“, „Children in Time“ – Deep Purple & Rainbow tribute concert, „Here we go…again“ – Whitesnake tribute concert и „Фалшив герой“ – Класиката на Тодор Колев. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“ със златните български хитове от 60-те и 70-те. Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болинг и филма „Baraka“ на Рон Фрик.

През 2019 г. дирижира световноизвестната немска хеви метъл група „ACCEPT“ заедно със симфоничен оркестър по време на заснемането на концертното DVD – „ACCEPT and the Orchestra of Death“.

В края на ноември 2016 г. по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 г. закрива футболния мач между Барселона и отборът на Христо Стоичков дирижирайки песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.

На 28 декември 2018 г. е поканен за диригент на коледния концерт на Софийска Филхармония в зала „България“.

Носител на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града. Част от класацията на Дарик Радио – „40 до 40“ за млади и вдъхновящи личности на 2018 г.

В началото на 2019 г. диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда „Златно перо“ за 2019 г. Всяка година от 1995 година насам престижните отличия „Златно перо“ се присъждат за принос към българската култура и изкуство.

Димитър Косев е избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината“ 2020.