duo-athomspheres

Клавирно дуо „Атмосфери“

Една от движещите сили на дуо “Атмосфери” е откривателството – мотивира ги да откриват и изпълняват по-непознати произведения.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в:

Зад поетичното име „Атмосфери“ стоят личностите на две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева. Различни като темперамент и натюрел, те успяват да създадат едно хармонично музикално цяло на сцената. Пътят им към музиката е различен.

Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева и след това прави естествената стъпка да продължи образованието си в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“.

Александра Дичева завършва Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в родния си град Ямбол с отличието на Министерството на образованието и науката „Национална диплома“, но след това вместо университет избира да кандидатства в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Точно там, в класа на проф. д-р  Борислава Танева, е първата среща на Мила и Александра. След успешното покриване на образователните степени бакалавър и магистър, двете пианистки продължават своето развитие в Академията като редовни докторанти – Александра в специалност „Камерно пеене-пиано“ с научен ръководител проф. д-р Боряна Ламбрева и Мила в специалност „Пиано“ с научен ръководител проф. д-р Борислава Танева.

Дуо „Атмосфери“ прави своя дебют през 2017 година на юбилейното издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO“ с премиерни творби на Пенка Кунева и Константин Илиевски. Следват поредица от значими творчески срещи с музиканти като Пламена Мангова, проф. Томислав Байнов, проф. Мая Райкович, проф. Аведис Куюмджан, проф. Алън Фрейзър и проф. Людмил Ангелов, които шлифоват таланта на двете млади пианистки и разширяват професионалните им хоризонти. От ключово значение за творческото развитие на клавирно дуо „Атмосфери“ е тяхното участие през 2019г. в Международната лятна академия „isa“ към Университета за музика и изобразително изкуство “mdw” във Виена, където имат шанса да работят с берлинското клавирно дуо Силвър-Гарбург. През 2020г. взимат участие и в първото по рода си дигитално издание „isa-digital”. През август 2021г. е третото им участие в Международната лятна академия „isa“, подпомогнато от Национален фонд „Култура“. Към момента Мила и Александра са и редовни студентки в класа на клавирно дуо Силвър-Гарбург в консерваторията в Грац, Австрия в магистърската програма за клавирни дуа.

Една от движещите сили на дуо “Атмосфери” е откривателството – мотивира ги да откриват и изпълняват по-непознати произведения, както от български, така и от чуждестранни композитори.  Клавирното дуо осъществява премиерни изпълнения на български произведения от Юлия Ценова и Лора Ал-Ахмад в Културен център „Чайковски“ в Москва, както и премиерни студийни записи на произведения от бразилски композитори като част от фестивала “Musica rara Brasileira – a series of chamber music from Brasil”, организиран от културен институт Зенон. На Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ дебютират с музика за два рояла от Александър Скрябин, Алфред Шнитке и Сергей Рахманинов. За този си рецитал клавирното дуо е удостоено с Кристална лира за 2022 г. Клавирно дуо „Атмосфери“ са и стипендианти на фондация „Културама“. В проекта си „Маргинали“, дуото изпълнява премиерно за България музиката за клавирно дуо на естонския композитор Яан Раатс във визуална среда, дело на сценографа Венелин Шурелов в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. През пролетта на 2023 г. дуо „Атмосфери“ стават носители на Grand prix на Международния конкурс „La musique et la terre” в Орсе, Франция. По-късно през годината осъществяват студийни записи на сюитата за четири ръце “Майка ми гъската” от Морис Равел за новата образователна игра с музика на фондация “Културни перспективи”. През есента на 2023 г. дуото прави своя дебют на пловдивска сцена на фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща”.

 

Клавирно дуо „Атмосфери“ се оформя като изключително интересен състав с подчертан афинитет към съвременната музика.  Музикалната чувствителност на Мила Михова и Александра Дичева ги превръща в интригуващи разказвачи на музикални истории. Финото им отношение към всяка творба, умението им да надграждат настроенията във всяка изпълнена от тях програма, несъмнено ще им завоюват заслужено място на българската музикална сцена, защото съставът им се отличава с  музикалност  и естетика, които няма как да останат неоценени от истинските почитатели на класическата музика.

Миглена Стойчева, журналист, БНТ