Gabriella-Garciа-harp

Габриела Гарсия

През 2018 година осъществява като солист записа на албума „Реквием“, включващ творби от Габриел Форе

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Белгия, Франция, Италия, Холандия, Бразилия, България

Габриела Гарсия е родена във Варна, но израства и учи в Белгия. Защитава бакалавърска и магистърска степен във Висшия институт по музика и педагогика в Намюр, в класа на видната белгийска арфистка Софи Аленк. В 2015 г. получава диплома по изпълнителско майсторство от парижкия Екол нормал за музика Алфред Корто с Никола Тюлие – арфист соло на оркестъра на Радио Франс. След това заема поста на арфистка в Русенската опера. От 2018 година е арфистка-соло в Пловдивската държавна опера.

Тя е носител на награди от международни конкурси, има многобройни концертни изяви в Белгия, Франция, Италия, Холандия, Бразилия, както и на международни музикални фестивали – Ле Алтре Ноте, Русенски музикални дни, Рио Харп фестивал и други.
Свири в множество оркестри като Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на пазителите на мира в Париж, Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж.

Камерната музика заема съществено място в професионалните ѝ изяви. Тя е съставител и участник в Дует Зербина с цигуларката Камий Бюген, Дует Капана с обоиста Джовани Пистис, Дует Еолия с валдхорнистката Марго Ортман, но свири и с други камерни формации като гост.

През 2018 година осъществява като солист записа на албума „Реквием“, включващ творби от Габриел Форе, както и запис на саундтракта на оркестровата музика за филма The other side of the wind, композирана от Мишел Льогран. През 2021 г. Габриела получава Кристалната лира на Радио Класик България в секцията Камерна музика с Ансамбъл Карневале.
Габриела спечели стипендията “Professione Orchestra” на Академия Пинероло и Националния симфоничен оркестър на RAI в Торино (Италия) за сезон 2022-2023 с арфистката Маргeрита Басани.