Galin-Ganchev-piano

Галин Ганчев

,,Това, което прави Галин толкова завладяващ като изпълнител е, че няма нужда да се правят никакви компромиси от страна на слушателя!’’ (Ричард Хъдсън)

Роден/а: 1996 г.

Националност: България

Изяви в: България, Великобритания, Германия, Белгия

Това е само един от множеството суперлативи и рецензии изказани и писани по повод концертите, рециталите и участията на Галин Ганчев в градове като Лондон, Бирмингам, Оксфорд, Шрусбъри, Единбург, Дънди, Милано, София, Варна, Гент, Есен и др., на някои от които си е сътрудничил с диригенти като Франческо Ланзилотта, Робърт Уайсъм, Джон Мур, Свилен Симеонов, Мартин Георгиев и други.

Последните му изяви включват концертно турне в Шотландия през м. януари 2023г. (спечелвайки наградата на фондация Тънел Тръст ) с дуото ,,Персей’’ – заедно с цигуларя Антъни Пуун; солови записи на П.Владигеров ,,Транскрипция на Еврейска Поема“ и Соната оп. 36 от С. Рахманинов, осъществени в Българско Национално Радио; изпълнение на Концерт № 4 от Лудвиг ван Бетовен с оркестъра на Държавна Опера Варна под диригентството на Кръстин Настев; клавирен рецитал през м. юли 2022г. в рамките на ММФ ,,Варненско Лято‘‘, откриване на Международния фестивал ,,Дни на Пианото’’ в Балчик през м. юли 2021г., изпълнение на Концерт за клавесин и оркестър в ре минор от Й.С.Бах (BWV 1052) през юли 2021г. и в ре мажор (BWV 1054) през м. юли 2020г., които са дирижирани от самия него, свирейки солистичната партия на пиано, както и участието му в ,,Кросоувър’’концерт през м. септември 2020г. в ММФ „Варненско Лято“ – Варна – където си партнира с музиканти като Марио Хосен, Теодосий Спасов и Клаудиуш Баран. През м. август същата година записва ,,Апасионата’’от Л. ван Бетовен и ,,Играта на водата’’ от М. Равел в студиото на БНР Варна. През м. юни 2019г., изнася рецитал в рамките на МФ ,,Софийски Музикални Седмици”, а през м. октомври Галин получава наградата Лилиън Дейвис от Кралската Академия за Музика за изпълнението си на „Апасионата“ от Бетовен, с която месец и половина по-късно представя Академията в конкурса за пианисти на Европейската общност на Л.ван Бетовен в Лондон. През м. януари 2018г. печели първа награда в категорията Клавирен Рецитал на Оксфордския Музикален Фестивал в Обединеното Кралство.

През м. март 2017г., Галин Ганчев участва в откриването на Европейския музикален фестивал в гр. Варна, с изпълнение на Концерт № 1 за пиано и оркестър от Ф. Лист, под акомпанимента на Варненска филхармония с диригент Мартин Георгиев. През м. октомври същата година участва като солист и във фестивала ,,Шалом и приятели’’ като единия от двамата изпълнители на Концерт за две пиана и оркестър от Ф. Пуленк под диригентството на Ганчо Ганчев, където си партнира с Дария Йовчева.

От 2017г. започва да представя и премиери на свои собствени композиции, първата от които е неговото Ноктюрно в ми минор, оп.7 (изпълнено в рецитал през м. април 2017г.) и неговият ,,Реквием за Аушвиц’’ – изпълнен през пролетта на 2020г.

Това са само част от множеството изяви и концерти на младия пианист Галин Ганчев.

Обширната му, богата и впечатляваща биография започва още от най-ранно детство.

Роден е в гр. Варна през 1996г. Израснал е в музикална фамилия и е музикант трето поколение. Баща му Ганчо Ганчев е диригент, а майка му Миглена Шишева е пианист и хормайстор. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст като ученик на Ели Чорбаджийска в НУИ ,,Добри Христов’’– гр. Варна. Учи при нея в продължение на шест години. По-късно, в рамките на една година е ученик на Станислава Ставрева.

В периода 2002-2010г. Галин участва във Варненска детско-юношеска опера. Заедно с членовете на състава има над 100 изяви на сцена в опери, оперети и мюзикъли, като нееднократно изпълнява и главните роли – К. Робин в мюзикъла Мечо Пух, Хлапето в мюзикъла „Хлапето“ по едноименния филм на Чарли Чаплин и други.
В България Галин участва и в множество концерти и конкурси. Лауреат е на конкурса MAGIC – за немска и австрийска музика за пиано в Бургас, а през м. април 2009г. печели специалната награда в конкурса ,,Млади Виртуози’’ в София за изпълнение на Шакона с 21 вариации от Г. Ф. Хендел.

През м. ноември 2009г. е поканен да участва в Международен Благотворителен концерт в Шрусбъри Скуул (Shrewsbury School) – училището на Чарлз Дарвин в гр. Шрусбъри, Обединеното кралство. След изпълнението му в концерта получава покана за кандидатстване за стипендия в училището, която печели и става носител на пълната (100%) музикална стипендия на името на Чарлз Бърни, вследствие на което от м. септември 2010г. до м. юни, 2015г. Галин е редовен ученик в Шрусбъри Скуул. В Шрусбъри учи пиано при Питър Брадли-Фулгони и дирижиране и композиция при композитора – диригент Джон Мур. По време на обучението си печели множество награди от конкурси, между които (два пъти) Голямата купа за инструменталисти в конкурса в Тръвеглойс, трето място на соловата музикална категория на Ланголен и приза ,,Млад музикант на годината – 2012” от конкурса на радио ББС Шропшир (BBC Shropshire).  Взима участие в повече от 70 концерта и изпълнява пет солови рецитала във Великобритания, шест в България и един в Италия.

През м. юли 2021г. Галин завършва магистърска степен – пиано  в Кралската Академия за Музика в Лондон (с отличие Distinction и DipRAM). Там учи пиано при Иън Фаунтин и съпровод при Майкъл Дюсек.

Галин е свирил в международно признати зали като Уигмор Хол, Холиуел Руумс, Мариът Хол, Махънклет и др. В България е свирил във Варненска Държавна Опера, Фестивален и Конгресен Център – Варна, Камерна зала ,,България’’ – София и др. Бил е солист на Видинска филхармония, Шропширска филхармония, Варненска филхармония, Варненски камерен оркестър и други. Участвал е многократно в майсторски класове с международно признати изпълнители като: Майкъл Рол, Евгени Судбин, Татяна Саркисова, Майкъл Фойл, Джак Лийбек, Рой Хауат, Паскал Девойон, Адриан Брендел, Имоджен Куупър и други.

Репертоарът на Галин Ганчев включва над 190 произведения от Барока до съвременни композитори, например: Р. Шуман – ,,Симфонични Етюди’’, Ф. Лист – Соната в си минор, Л.ван Бетховен –,,Апасионата” и ,,Валдщайн”, С. Прокофиев – Сонати но.6 и но.8 и Концерти за пиано и оркестър но. 2 и но. 5, Й. Брамс – Концерт за пиано и оркестър но.2, С. Рахманинов – Концерти за пиано и оркестър но.1 и но.3, Ф. Шуберт – Сонати D956 и  D 957др.

Изпълнява творби от Й. С. Бах, Хендел, Галупи, Рамо, Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Шопен, Брамс, Щраус, Чайковски, Григ, Римски-Корсаков, Синдинг, Ди Джезу, Балакирев, Лист, Мошковски, Берг, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Владигеров, Булонже, Шабрие, Дебюси, Равел, Пуленк, Франк и други.


      С благодарност към Гарет и Елизабет Дженкинс, Джон Мур и Питър Брадли-Фулгони за техните напътствия, щедрост и неуморна подкрепа, без които Галин нямаше да може да продължи успешно по своя музикален път.