Георги Динев – тенор

Георги Динев е роден в Ямбол на 20 октомври 1972 година. През периода 1993-1997 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. През 1998 г. е приет в НМА“Проф. П. Владигеров” специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година. След това следва Артмениджмънт  в АМТИИ […]

Георги Динев е роден в Ямбол на 20 октомври 1972 година. През периода 1993-1997 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. През 1998 г. е приет в НМА“Проф. П. Владигеров” специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година. След това следва Артмениджмънт  в АМТИИ – Пловдив. Изучава пеене от 1998 г., като частен ученик на  доц. Констанца Вачкова. Лауреат е на Първият  конкурс за млади оперетни и мюзикълни  артисти „Мими Балканска”.

Георги Динев започва  изявите си на професионална сцена още като студент в  НАТФИЗ – неговият дебют е  на сцената на ДМТ „Стефан Македонски” през 1995 г.  в  ролята на Ян Бибиян от едноименният мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист  на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. През 2001,2002 и 2003 г. участва в над 80 концерта и спектакли  в Италия, Франция, Германия,  Австрия,  САЩ, Дания. През 2003 г. е приет за солист на Държавна опера Стара Загора, на която е солист и до момента.

Изпълнител е на ролите: Макдъф – „Макбет”, Алфред –  „Травиата” от Верди; Горо и Пинкертон – „Мадам Бътерфлай”, Родолфо – ”Бохеми”, Панг и Понг –„Турандот” от Пучини; Неморино – „Любовен  еликсир”, Артуро – „Лучия ди Ламермур” от Доницети; Дон Отавио – „Дон Жуан”, Дон Базилио и Дон Курцио – „Сватбата на Фигаро”, Моностатос – „Вълшебната  флейта” от Моцарт; Бони – „Царицата на чардаша”, Тони – „Принцесата на цирка” от Калман; Отокар – „Цигански барон”, Алфред – „Прилепът” от Щраус – син; Калхас и Менелай – „Хубавата Елена” от Офенбах; Бебз – „Лелята на Чарли” от Фелцман и др.

От 2013 до 2016 година работи и като режисьор в Държавна опера Стара Загора, където поставя оперите „Трубадур“ и „Кармен“, както и спектакълът „Фантомите на мюзикъла“. От 2016 г. понастоящем е режисьор в Държавна опера Пловдив. В града под тепетата той поставя „Риголето“, „Прилепът“, „Веселата вдовица“, „Коса“, „Снежанка и седемте джуджета“, а за трета поредна година подготвя спектакъла Viva L`operetta със солисти от Унгария и Виена като част от програмата на фестивала Opera Open, който ежегодно се провежда на сцената на Античен театър Пловдив.

Георги Динев се изявява на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните  подиуми.