Георги Черкин

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: България, Южна Корея, Турция, Румъния, Русия, Италия и други

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997–1999 специализира в престижната академия „Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Изнасял е концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и др., като през последните години е награждаван и с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като „Кристална Лира”, „Златен Век”, „Златна муза”, „Златно перо” и др. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” 1994 – София.

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър “Билкент” в Анкара, Инчеонската Филхармония в Южна Корея, Национален радио оркестър на Румъния, Одеската Филхарония, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векя, Мигел Граса Мора и др.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна концепция е да обогатява известни клавирни произведения със разнообразните палитри на симфоничния звук. Има завършени транскрипции за пиано и оркестър на „Лунната соната“ от Бетовен, „Годишните времена“ на Чайковски, “Вариации на тема от Паганини” от Брамс  и много други, като основната идея е, че партията на пианото се запазва в оригинал, а оркестърът подчертава различните нюанси, като ги прави по-въздействащи за публиката. Някои от тези произведения вече се изпълняват с голям успех в зали като “Гевандхаус” – Лайпциг, Камерна зала на Берлинската филхармония, “Дом на музиката” в Москва и много други.