Ivan-iliev

Иван Илиев

Завършил образованието си в САЩ, от няколко години Иван Илиев е артистичен консултант и диригент на филхармония „Олтения”, Крайова. Също така преподава оркестрова практика и четене на партитури в Университета в Крайова – катедра „Музика”.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Европа, САЩ и Иран

Иван Илиев учи дирижиране при проф. Майкъл Еселстрьом в Университета на  Индиана и д-р Джулиан Шу в Държавния университет на Луизиана. Завършва дирижиране в САЩ с  артист диплома и магистърска степен от университета в Индиана и докторантура по оркестрово дирижиране от Държавния университет на Луизиана в Батон Руж. След 2003 година е ангажиран като музикален директор и диригент на филхармоничния оркестър на Университета в Индиана. От 2006 година, той е асистент диригент и мениджър на оркестъра в Университета на Луизиана в Батон Руж. Според неговия професор Джулиан Шу, Иван Илиев е

„много талантлив музикант и диригент със солиден опит и музикално обучение, дирижирането му е с отлична техника и високо ниво на енергия …“

Сред оркестрите, които Иван Илиев дирижира, са: Филхармоничен оркестър на Индиана Университет, Камерен оркестър на Саут Бенд, Индиана, Елхарт Симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Държавния университет в Луизиана, Сараевска филхармония (Босна и Херцеговина), Софийски академичен симфоничен оркестър, Оркестъра на Симфониета Шумен, Оркестъра на опера Стара Загора, Пловдивска филхармония, Плевенска Филхармония, Оркестъра на Симфониета Враца, Филхармоничен оркестър „Олтения“, Оркестъра на Румънската опера – Крайова, Филхармоничен оркестър Орадя, Филхармония Плоещ, Филхармония Питещ (Румъния).

През юли 2016 г. Иван Илиев е поканен от Техеранския симфоничен оркестър (Иран) като гост диригент на гала концерт от проекта „Ермия”. Иван Илиев си сътрудничи с много известни солисти и композитори като: Чарлз Гайер (Чикаго, САЩ), Кеворк Мардиросян и Денис Паркър (LSU, САЩ), Минчо Минчев (България), Разван Стоика и Ливиу Прунару (Румъния), Саид Шарифиан (Обединеното кралство) и много други. От няколко години Иван Илиев е артистичен консултант и диригент на филхармония „Олтения”, Крайова, освен това преподава оркестрова практика и четене на партитури в Университета в Крайова – катедра „Музика”.

Като гост-диригент Иван Илиев си сътрудничи с различни симфонични оркестри в Румъния, България, Австрия и Германия. Също така, в България и Румъния са публикувани неговите книги: „Изкуството на оркестровото дирижиране в България: зараждане и развитие през XX век“ („Ars“, София, 2013) и „Симфоничният оркестър – митове и реалност“ (Веда Словена, София, 2021). Иван Илиев е носител на редица награди от Съединените Щати. През 2020 г. получава награда на Национален фонд „Култура“ за проекта „Музиката на Л.ван Бетовен и паралелите в българското изпълнителско изкуство през 20ти и 21и век“. Член е на Американската асоциация на симфоничните оркестри.