Ivaylo-vasilev

Ивайло Василев

Невероятният 16-годишен пианист, спечелил над 30 международни награди, с концерти в престижни зали по света и сътрудничество с известни диригенти и оркестри, се утвърди като най-награждавания млад пианист в България.

Роден/а: 2007 г.

Националност: България

Изяви в: Европа, САЩ

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в гр. София и изучава пиано в НМУ „Л. Пипков“ – от 2014 до 2019 г. в класа на г-жа Емилия Канева, а от 2019 г. до сега – с проф. д-р Борислава Танева.

На 16 г. той вече има завидна колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, САЩ, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са първи и гран-при. Бил е сред единиците избрани да участват на финалите на едни от най-значимите и трудни фестивали и конкурси в света, като 2023 Cliburn Junior Festival and Competition и др.

Благодарение на наградите си има изпълнения в емблематични зали, като залата на Филхармония Люксембург, Голямата зала на Московската Консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дома на Музиката в Москва,  Симфоничната Капела на Санкт Петербург, операта в Гент, зала Густав Малер в Тоблах (Италия), Jumeirah Zabee Music Hall в Дубай, както и издаден компакт диск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович. Концертирал е с именити диригенти, като Саша Гьотцел (Австрия), Павел Балев, Найден Тодоров, Константин Илиевски, Дерек Глийсън (Ирландия), Григор Паликаров, Александър Чернушенко (Русия), Александър Титов (Русия), Игор Лерман (Русия) и др. Концертирал е с големите български оркестри – Софийска Филхармония , СО на БНР, Оркестрите на Опера Варна и на Опера Пловдив, както и с редица други български и руски симфонични оркестри и диригенти. Имал е многократно самостоятелни солови рецитали в София, както и в Москва, във Варшава, в САЩ. През 2023 г., само на 15 години, е поканен за участие в ММФ „Мартенски музикални дни“ (Русе), като солист на оркестъра на Опера Пловдив.

В началото на 2024 г. пътува заедно със Софийска Филхармония като солист на турнето им в САЩ, където има солов рецитал във Флорида и изпълнява с оркестъра 18 концерта в различни градове и зали, сред които Peabody Auditorium (Флорида), Brooks Center (Южна Каролина), Givens Performing Arts Center (Северна Каролина), Forbes Center (Вирджиния), Lehman Center Bronx (Ню Йорк), State Theatre New Jersey, Palladium (Илинойс) и др.

Ивайло е участвал в много майсторски класове с пианисти от цял свят. Репертоарът му е широк и разнообразен. В допълнение към сериозните си солистични изпълнителски занимания, той ежедневно композира, импровизира, акомпанира, свири камерна музика. Многократно музицира заедно със струнен квартет Филхармоника като техен гост.

Три пъти е носител на Голямата награда на фондация Димитър Бербатов в категория „Изкуство“, два пъти е награждаван от Министерство на Културата за високи творчески постижения. През 2021 г. по номинация на Софийска Филхармония, Ивайло е удостоен с наградата „Кристална лира“ в категорията „Млад музикант“.