Joan-Kyosev-oboe

Йоан Кьосев

Докторант по специалност „Обой“ в класа на проф. Спиро Петков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Роден/а: 15.08.1994 г.

Националност:

Изяви в: България, Франция, Унгария, Сърбия и Северна Македония

Роден на 15.08.1994 г. в София, Йоан започва да свири на пиано на 7-годишна възраст в читалище “Бъднина” в софийския квартал “Младост”, а през 2005 г. започва своето обучение по обой.

През 2007 г. е приет в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, където учи и завършва в класа по обой на Атанас Калев.

От септември 2013 г. Йоан е приет като студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по обой на проф. Спиро Петков. Дипломира се с магистърска степен по специалността обой през 2018 г.

Понастоящем Йоан е докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с ръководител проф. Спиро Петков.

През април 2009 г. участва в международен конкурс „Млади виртуози“ в София, а през 2010 г. взема участие в Първия международен конкурс за дървени духови инструменти в Русе и  „Охридски бисери“ в Македония.

От юни 2008 г. се включва в Детско-юношеска филхармония “Пионер”. Участва във всички проведени до момента концерти на филхармонията в зала “България” и Националния дворец на културата, както и в реализираните турнета на филхармонията в чужбина, в т.ч. двуседмично турне във Франция в рамките на Фестивала на европейските младежки оркестри през април 2009 г. и турнета в Унгария, Сърбия и Македония.

През декември 2009 г. завършва майсторски клас по обой при проф. Хансьорг Шеленбергер, проведен в Пловдив.

От 2008 г. е част от духово трио, с ръководител г-н Росен Идеалов, с което през април 2011 г. печели ІІІ награда на ІХ Международен конкурс за немска и австрийска музика “MAGIC” в Бургас. През 2011 г. достигат до финалния кръг на международния конкурс „Концертино Прага“.

През 2011 г. се включва и в духовия оркестър и до приключване на средното си образование през 2013 г. свири първи обой в младежка филхармония „София” към НМУ „Любомир Пипков”.

През април 2014 г. Йоан дебютира като солист на Студентския струнен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с изпълнение на Концерт за обой и струнен оркестър на Вивалди. През септември същата година взема участие в концерт на Софийска филхармония и Филхармония „Пионер“ под диригентството на Максим Ешкенази в  Двореца Враня.

През ноември 2014 г. се включва в двуседмично турне във Франция със сборен състав с изпълнения на богат оперен репертоар, а през декември 2014 и 2015 г. участва в представленията на балета на Чайковски „Лешникотрошачката“ и Новогодишния празничен концерт – част от програмата на Софийска опера и балет.

През януари 2015 г. солира на Академичен симфоничен оркестър на НМА с изпълнение на Концерт за обой и струнен оркестър от Белини.

През август 2015 г. като част от трио “ConFuoco” взема участие в Международната лятна академия /ISA/ в Австрия. В рамките на две седмици триото е поканено и участва в откриването на лятната академия, а впоследствие и в множество концерти и събития, включително концерт в центъра на Виена.

През април 2016 г. печели първа награда и златен медал в трета възрастова група, специалност обой, на XXV Национален конкурс „Светослав Обретенов“ в гр. Провадия.

Също през април 2016 г. отново се изявява като солист на Академичен симфоничен оркестър на НМА с изпълнение на Концерт за обой и оркестър от Моцарт.

Част е от Балкански младежки оркестър, с който участва в концерти в рамките на „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2014, 2015, 2016 с диригенти Максим Ешкенази и Любомир Денев – младши.

От 2016 до 2019 г. е първи обой във филхармония Пазарджик под диригентството на маестро Григор Паликаров. Понастоящем се изявява като първи обой в Академичния оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Има многобройни участия като водач на група в концерти на Плевенска филхармония, филхармония Пловдив, Българското национално радио, Националната опера и балет и други.