Константин Илиевски

Едва на 17 години Константин Илиевски основава „Sinfonietta dell’Arte“ в Братислава

Роден/а:

Националност: България

Изяви в:

Константин Илиевски произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишна възраст продължава обучението си в Братислава (Словакия) при проф. Петер Черман.

Едва на 17 години Константин Илиевски основава „Sinfonietta dell’Arte“ в Братислава, чийто генерален музикален директор, главен диригент и художествен ръководител е и до днес. В нея са свирили музиканти от всички континенти. „Sinfonietta dell’Arte“ се утвърждава в последните 20 години като професионален оркестър, с успешни и редовни гастроли в Австрия, Словакия, България и Германия.

По време на следването си в Братислава работи съвместно с оркестъра и хора на Братиславската консерватория и завършва с пълно отличие (“summa cum laude”) оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил. Продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс, както и магистърска степен по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц.

От 2022 Константин Илиевски е преподавател във Виенския Университет за музика и сценични изкуства. Като гост-диригент или солист е работил с редица известни европейски оркестри, включително с много български състави, с Китайския национален симфоничен оркестър (Нингбо). Като пианист той често е солист на различни оркестри в Европа, редовно изнася солови и камерни концерти. Като композитор е автор на солови, камерни, концертни и симфонични творби, които са изпълнявани в различни страни в Европа и САЩ от престижни ансамбли за съвременна музика или оркестри.

Константин Илиевски участва в множество международни фестивали и работи с реномирани солисти от световна класа като: Жан-Марк Луисада, Роналд Браутигам, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Волфганг Давид, Светлина Стоянова, Маргарете Бабински, Линда Балова, Петер Ердей и много други.

Специално място в дейността на Константин Илиевски заема неговата работа с камерни ансамбли, като струнни оркестри и ансамбли за съвременна или старинна музика. Разработването на концертен репертоар за такива състави присъства редовно в концертния му график, например с камерния оркестър „Xиларис” (Братислава), професионалния Камерен хор „Bratislava Vocal Consort“, Камерния оркестър на „Sinfonietta dell’Arte“ и неговия ансамбъл за съвременна музика, съвместно с Университета по музика и сценични изкуства във Виена. Константин Илиевски вярва, че работатат му с този вид ансамбли представлява важна част от структурата на неговата музикална интерпретация.