Людмил Ангелов

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов работи с реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Португалия, САЩ, Франция, Италия, Гърция и други

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” – София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), „Palm Beach“ (САЩ), „Piano Masters“ (Монте Карло) и „World Piano Masters Tour“ (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, „Музикферайн” във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залите на Московската и Миланската консерватория, Националната Филхармония във Варшава, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, GegaNew, Pentatone, Danacord, NonProfitMusic, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с творби от Шопен е удостоен от Националния институт „Шопен“ във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с ВВС Оркестър в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали.

От 1995 свири с Веско Ешкенази, с когото изнасят многобройни концерти в престижни зали. Тяхното дуо записва 4 компактдиска, последният от които – „Танго“ – бележи двадесетата годишнина на тяхната съвместна концертна дейност.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостна дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, сред които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010 и 2015 г.