Мария-Десислава Стойчева

Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и член на клуба на „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“

Роден/а: 1997

Националност: България

Изяви в: Редица европейски страни

Мария-Десислава Стойчева е родена на 2 юли, 1997 год. в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а през 2016г. завършва с отличие Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, където в периода 2004-2014г. се обучава в класа по пиано на г-жа Елена Велчева. От октомври 2013г. е младши курсист на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари под ръководството на проф. Людмил Ангелов, проф. Жан-Бернар Помие, проф. Иван Дреников, проф. Боян Воденичаров, проф. Дмитри Рацер, проф. Борислава Танева, проф. Милена Моллова, проф. Виктор Чучков, проф. Тамара Поддубная, проф. Атанас Куртев, проф. Стела Димитрова-Майсторова, Силвиян Деферн, Стефка Перифанова, Владимир Валяриевич, Аглика Генова и Любен Димитров, Мария Долорес Гаитан Санчез, както и в концерти в рамките на фестивалите „Софийски музикални седмици“ в зала „България“, „Мартенски музикални дни“, Русе, „Великденски музикален фестивал“, Варна.

Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика “Musica Mundi”, провеждан в Белгия, където работи с пианистите Юси Сирала (Финландия), Чан Ксин Гуан (Китай), Ирен Коган (Латвия/Израел), Хагит Хасид-Кербел (Израел). Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на V фестивал „Пиано Екстраваганца“, проведен в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели престижната награда „Млад музикант на годината 2015г.“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването „Алегро Виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

През месец май същата година Мария-Десислава става първият български участник в конкурса за млади пианисти „Владимир Хоровиц“ в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. През юни 2016г. осъществява солов рецитал в БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена, Австрия, а през октомври – в залата на Българския културен институт във Варшава, Полша. Младата пианистка става един от двадесетте четвърт-финалисти във второто издание на Международния Моцартов конкурс за млади музиканти в Джухай, Китай. В последното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“- Шумен през 2019 година, Мария-Десислава завоюва Първата награда, а за изпълнението и на Концерта за пиано и оркестър № 3 под съпровода на Симфониета – Шумен бе удостоена с Наградата за най-добро изпълнение на творба от Владигеров.

Мария-Десислава солира с Националната филхармония на Украйна, Държавна опера-Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър на гр. Шумен, както и Симфоничен оркестър при НУМТИ „Д. Петков“ и работи с диригентите Микола Дядюра, Лучано ди Мартино, Стефан Бояджиев, Калина Василева, Пламен Първанов.

Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и член на клуба на „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат е на множество награди от национални и международни конкурси.