mario-hossen

Марио Хосен

Днес, професор Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в:

Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.

Днес, професор Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.” – Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.

Изпълненията на шестте концерта на Паганини, 24-те капричиа и Бетховеновите цигулкови сонати му носят невероятна  популярност. Самият Марио обича да разказва факта, че музиката на Паганини е една превратна точка в световното културно наследство. Както той споделя, ”Паганини е един от гениите, който променя историята на музиката, историята на изпълнителското изкуство не само като цигулар виртуоз, но повлиява на редица от най-големите композитори като Шопен, Лист, Берлиоз и по този начин променя историята на музиката… „

Днес Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър“ – Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus.
Въпреки натоварената си програма и живота в чужбина, Марио Хосен е преподавател по цигулка в България. От няколко години води майсторски класове.