Mila-Belcheva

Мила Белчева

От 2016 г. Мила живее в САЩ, където успешно съчетава участия в театрални мюзикъли и професионално развитие в сферата на бизнеса.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Европа, САЩ

Мила Белчева е родом от Шумен. От 4-годишна възраст Мила е възпитаничка на школата по изкуства „Анастас Стоянов”, където учи класически балет при Светла Денчева и Юлия Николова, класическо пеене при Недка Телбизова, пиано при Надежда Милева и Ралица Крумова и поп и джаз пеене при Ралица Крумова. На 14 години се присъединява към хор „Симеонис“ с диригент маестро Славил Димитров. Завършва средното си образование в СУ „Сава Доброплодни“ през 2015 г. като първенец на випуска, в паралелка с усилено изучаване на руски език и класен ръководител Елена Станева. През годините участва и в три майсторски класа – при Мария Илиева, Орлин Горанов и Етиен Леви.

Мила е имала честта да пее на сцена с Орлин Горанов и Илия Ангелов. Носител е на национални и международни награди за класически балет и поп пеене.

От 2016 г. Мила живее в САЩ, където успешно съчетава сценични изяви с професионално развитие в сферата на бизнеса. През 2018 г. печели пълна стипендия в престижния университет в Далас – „Texas Christian University“, който завършва с отличие през 2021 г. с бакалавърска степен по бизнес-информационни технологии. Участва ежегодно в коледни спектакли и театрални мюзикъли на Бродуейския ветеран Джон Уилкерсън. Пее в два български фолклорни състава – „Славея“ и „Омая“.

През март 2024 г. Мила получава пълна стипендия от „University of North Carolina“, където ще следва магистратура по бизнес администрация (MBA).