mila-mihova-soprano

Мила Михова – сопран

Завършва Националната музикална академия в София, България. Учи пеене с Дарина Такова и експерта по метода Voice Craft Лукреция Меса. Стипендиант е на фонд “Райна Кабаиванска” и Фондация „Борис Христов”.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Италия, Испания, Германия и др.

Роденa е в София. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров ” в София, България. Учи пеене с Дарина Такова и експерта по метода Voice Craft Лукреция Меса. Стипендиант е на фонд “Райна Кабаиванска” към НБУ и Фондация „Борис Христов” за оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира с Рената Скотто.

През август 2015 г. дебютира като Фиордилиджи в „Cosi fan tutte“ на В. А. Моцарт на оперния фестивал Опероса в Херцег Нови, Черна гора.

През декември 2015 г. изпълнява сопрановото соло в 9-та симфония на Бетовен с Оркестра де Камара де Каскайш и Оейраш в Португалия.

През март 2016 г. дебютира като Лучия в „Lucia di Lammermoor” в Държавна опера Стара Загора, България

През 2017 г. дебютира като Фортуна и Друзила в “L’incoronazione di Poppea” от Монтеверди.

През 2018 г. изнася рецитал с оперни и камерни арии от Росини в зала „България“ в София.

През същата година е избрана да участва в Accademia Rossiniana „Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Италия, където участва в множество майсторски класове, семинари и концерти и дебютира в ROF като Madama Cortese в “Il Viaggio a Reims” в Teatro Rossini.

По-късно през 2018 г. тя изпълнява сопрановите партии в „Stabat Mater” на Росини в България и „Petite messe solennelle” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne в Париж (концерт организиран от ROF).

През декември 2018 г. изпълнява солов рецитал на камерни и оперни белкантови арии в Националния дворец на културата в София с пиано съпровод на изтъкнатия пианист Ричард Баркър.

Заедно с Николай Стойков създават проекта BJORK Alternative по покана на ppIANISSIMO festival. Проектът представя исландската изпълнителка Бьорк като композитор с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique, представят капсулна версия на този проект и на живо по френското национално радио с концерт от Theatre de l’Alliance Francaise Париж.

През 2019 участва на фестивала Моцартови дни в Правец с виртуозна програма с рядко изпълнявани оперни и камерни арии, отново под акомпанимента на Николай Стойков.

През 2021 реализира рециталите “Славеят и Розата “ и “Другото белканто “ с пианистката Василена Атанасова.

Взима участие в записи на театрална музика. Има богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др.

Сред актуалните й ангажименти се открояват дебют като Абигаиле в “Набуко” на Джузепе Верди в операта в Майнц, Германия, дебют в опера в Аугсбург, Германия в ролята на Мадама Кортезе в “Пътуване до Реймс” на Росини, “Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и редица рецитали в страната и чужбина.