Мирослав Димов

През 2019 г. успешно реализира световната премиера на концерта за Маримба, Вибрафон, Тъпан и камерен оркестър от Емил Табаков под негово ръководство в Габрово, Варна и София.

Роден/а: 1989

Националност: България

Изяви в: България, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Италия, Швейцария и Полша

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. От малък изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора.  През 2008 г. е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров“ гр. София, в класа по ударни инструменти на Проф. Д-р Татяна Кърпарова.

През 2012 г. и 2013 г. последователно завършва бакалавър и магистър, като междувременно е поканен за гост лектор по перкусии в НУМСИ „Хр. Морфова” Стара Загора.

От 2014 г. е Докторант и хон. асистент по ударни инструменти с ръководител Проф. Д-р Татяна Кърпарова в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

През 2017 г. след успешно издържан конкурс заема позицията водач на група-ударни инструменти в Академичният Симфоничен Оркестър.

От 2019 г. е поканен да преподава и в Национално Музикално Училище „Любомир Пипков“ гр. София, по специалността „Ударни инструменти“.

През 2020 г. след успешна защита на дисертационен труд получава образователната и научна степен „Доктор“, а през 2021 г. след издържан конкурс е назначен като Главен Асистент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ .

През студентският период участва в над 340 солови и камерни продукции. Осъществява проекти за камерни формации – Тракийска перкусионна група, Тракийски солисти. Поставя премиери със свои транскрипции за пластинкови ударни инструменти на класически произведения от А. Вивалди, Д. Скарлати, Й. Пахелбел, Й.С. Бах и др. Усъвършенства се в майсторски класове на Татяна Колева, Емануел Сежурне, Богдан Бакану, Ивана Билич и др.. През 2013 г. печели стипендия в конкурса от фондация „Йордан Камджалов“. От 2015 г. прекарва една година на следване по програмата Еразмус+ в Académie supérieure de musique de Strasbourg, Франция под ръководството на едни от най-известните и изявени професионалисти в световната перкусионна школа- Проф. Емануел Сежурне, Проф. Денис Риедингер и Проф. Стефан Фуржеро.

Солист в различни страни в Европа, сред които България, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Италия, Швейцария и Полша.

Носител на национални и международни награди, някои от които:

  • 2012 г. Печели призът „Студент на годината“ в категория изкуства, за цяла България
  • 2014 г. Италия – 1 награда в най-високата категория – Интернационален конкурс за ударни инструменти „ПАС Италия“ Монтесилвано
  • 2015 г. Лауреат в категория ударни инструменти, Първи национални награди ”Проф. Панчо Владигеров“ за изпълнители, изявени в музикалното изкуство
  • 2019 г. Номинация за Кристална Лира в категория „Млад изпълнител“

През 2012г. произведението за маримба „Odessa” от американският композитор Matthew Lorick, специално посветено на Мирослав Димов, а в последствие изпълнено и записано от него, добива огромна популярност в САЩ като продадените копия надхвърлят 1200.

Концертът на Мирослав Димов за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър „Необятни светове“, написан в съавторство с д-р Емелина Горчева добива популярност и извън пределите на страната. През март 2016 г. той го изпълнява със Страсбургската Филхармония под диригентската палка на Етиен Бардон в рамките на Българското председателство на комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Следват премиерите му с различни изпълнители в Китай, Австралия, САЩ, Япония и Великобритания. Концертът е включен и в задължителните програми на конкурси за ударни инструменти в България.

През 2018 г., 2019 г. и 2020 г. е поканен като член на жури в Национален конкурс за изпълнение на българска музика “Върбан Върбанов“ и Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC”, Бургас – специалност ударни инструменти.

През 2019 г. успешно реализира световната премиера на концерта за Маримба, Вибрафон, Тъпан и камерен оркестър от Емил Табаков под негово ръководство в Габрово, Варна и София. Произведението добива популярност и е изпълнено на закриването на юбилейния международен фестивал „Софийски музикални седмици“ под палката на Проф. Пламен Джуров и Софийски солисти.

Освен традиционното обучение по ударни инструменти, той включва и съвременни интерактивни форми за преподаване.

За своето творчество има много отзиви от именити професионалисти като Академик Васил Казанджиев, Проф. Александър Йосифов и др., статии в ежедневници,  представяния пред ТВ, цитирания и интервюта в чужбина, включително и над 700,000 посещения на 30 негови изпълнения във водещият сайт за видео споделяне -YouTube.